Fortsatt brett public service

Publicerad

Public service ska erbjuda ett brett programutbud även i framtiden och vara fredad från politisk detaljstyrning.

Det är huvuddragen i den utredning med förslag som lämnas över av kommitéledaren och tidigare KD-ledaren Göran Hägglund till kulturminister Parisa Liljestrand (M) i dag.

I sin presentation understryker också Hägglund vikten av public services oberoende. Hägglund medger att kommittén inte har varit överens om alla punkter och landat i olika slutsatser.

Några av public serviceförslagen

Här följer ett utdrag av de förslag om public service som presenterades i dag. För en komplett lista se SVT.se.

  • Innehållsuppdraget ska även fortsättningsvis vara brett formulerat.
  • Kravet på opartiskhet och saklighet ska inte bara gälla i tv-och radio program utan ska vara teknikneutral och gälla även gälla publiceringar i till exempel sociala medier. Bolagens alla publiceringar ska kunna granskas av granskningsnämnden.
  • Textpubliceringar: Någon detaljreglering av hur text får användas digitalt föreslås inte, men texten ska vara innebära en kompletterande verksamhet till nyhets- och innehållsuppdraget som gäller ljud och rörlig bild.
  • Sociala medier: De egna plattformarna ska vara prioriterad distribueringskanal på internet.
  • Kommittén föreslår att villkoret om spegling ska ändras så att det framgår att programutbudet ska spegla förhållanden i hela landet och hela befolkningen.
  • Pengarna: Public service-bolagen kommer att få 3 procents höjning av anslag 2026, 2 procents höjning av anslagen 2026-2031 och 1 procent 2031- 2032. De senaste åren har bolagen fått 2 procents ökning av anslag årligen.
  • Kommittén föreslår att en sammanslagning av public servicebolagen bör utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.