Hitills har fyra av de 21 länder som mottagit Snowdens asylsökan sagt nej: Polen, Indien, Finland och Australien. Foto: SVT/Scanpix

Flera avslag för Snowden – får inte asyl

Uppdaterad
Publicerad

Edward Snowden har problem att få asyl då han befinner sig på en flygplats i Ryssland och inte kan lämna in ansökan på plats. Men i Ryssland vill NSA-läckan inte stanna kvar.

Edward Snowden har sökt asyl i 21 länder, uppger Wikileaks. Förutom Ecuador och Island, dit han vände sig först, har han bett om fristad i bland annat Brasilien, Frankrike, Indien, Kina, Norge, Finland, och Tyskland.

Finlands utrikesminister och Australiens inrikesminister meddelade senare till Reuters att Snowden måste ansöka om asyl på plats i Finland och att hans ansökan därför avslås. Inte heller i Polen eller Indien kommer han att få asyl.

Snowden och USA:s avlyssning

– Vi ser ingen anledning att acceptera, säger en talesperson för det indiska utrikesdepartementet till AP.

Den juridiska rådgivaren hos Wikileaks Sarah Harrison har förmedlat ansökningarna.

Gult ljus på vissa håll

Venezuelas president Nicolás Maduro säger att Snowden ännu inte har sökt politisk asyl i Venezuela, men att man tar ställning till ansökan om man får en. Maduro säger att Snowden förtjänar ”världens skydd”.

Tidigare har Snowden ansökt om asyl i Ryssland – vars flygplats han fortfarande befinner sig på. Putin sade att NSA-läckan kunde få stanna i Ryssland. Men bara på villkor att han skulle sluta ”skada våra amerikanska partners”.

Då ångrade sig Snowden – han vill inte komma in i landet. Det uppger Putins talesman Dmitrij Peskov enligt Interfax. Han säger även att Ryssland inte kommer att utlämna Snowden till USA, eftersom landet tillämpar dödsstraff.

Medborgarskapet som vapen

Barack Obamas regering använder medborgarskapet som vapen för att hindra asyl i ett annat land, hävdade Edward Snowden i sitt första offentliga uttalande sedan flykten från Hongkong för drygt en vecka sedan.

Visslaren har fått det svårt att ta sig från Ryssland till något annat land sedan USA dragit in hans pass. Nu uppger ryska Kreml att han fortfarande befinner sig på flygplatsen i Moskva.

Snowden anklagade i måndags Obama för att ha uppdragit åt vicepresident Joe Biden att kräva att inget land tar emot avslöjaren av USA:s övervakningsprogram. Detta sedan Obama själv lovat att inte utöva sådana påtryckningar.

Här har Snowden sökt asyl

Snowden har begärt asyl i Ryssland, men sedan dragit tillbaka ansökan.

Följande länder hade tisdag eftermiddag tydligt avvisat Snowdens asylansökan: Finland, Indien, Brasilien och Polen.

I följande länder går det bara att söka asyl personligen, inom landets gränser: Ecuador, Norge, Spanien, Österrike.

Ett land, Venezuela, har i princip sagt sig villigt att ta emot Snowden.

Följande länder har inte offentliggjort något beslut: Bolivia, Frankrike, Island, Irland, Italien, Kina, Kuba, Nederländerna, Nicaragua, Schweiz, Tyskland.

Källa: TT-Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet