Skärmdump av bloggen/Arkivbild Foto: TT

Socialsekreterare bloggar om barn som far illa

Uppdaterad
Publicerad

För lite personal, för lite tid och för lite pengar. Nu har flera socialsekreterare fått nog och skriver anonymt på bloggen ”Nu bryter vi tystnaden”, om barn de inte kunnat hjälpa på grund av tids-, personal-, och resursbrist.

– Det som hände i Karlskrona med åttaåringen skulle kunna hända igen, i vilken svensk stad som helst. Vi socialsekreterare hinner inte med, säger Ann-Marie Strömberg, som arbetar som socialsekreterare i Stockholms stad.

I bloggen skriver en anonym socialsekreterare om en flicka som tre hallickar misshandlat och våldtagit. Hon hämtas av polis, efter att grannarna slagit larm. Alla, förutom ansvarig chef på socialtjänsten, anser att flickan behöver vård på behandlingshem. Chefen, som måste ta hänsyn till sin budget, går inte på socialsekreterarens bedömning, med motiveringen att hon prostituerat sig sedan hon var 17 år och att hennes liv redan är förstört.

– För att kunna hjälpa våra klienter så att de får den vård de har laglig rätt till måste vi få mer resurser. Nu ställs vi inför orimliga krav, säger Ann-Marie Strömberg.

Hon beskriver att många socialsekreterare känner sig otillräckliga.

–  Vi skulle vilja få tillbaka respekten för vårt yrke, för det är i grund och botten väldigt spännande. Och vi vill diskutera hur vi ska hjälpa våra klienter och inte om vi ska hjälpa dem.

Varför är bloggen ett bra verktyg?

– Genom den kan vi visa våra politiker hur det verkligen är, genom att ta upp konkreta exempel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.