EU:s tullar har gjort sockerodling till en god affär för många bolag.

Sockersuget göder storföretagen

Uppdaterad
Publicerad

EU:s regelverk har bidragit till att de stora sockerbolagens vinster de senaste åren fördubblats. Det visar en genomgång som Aktuellt har gjort.

I SVT-programmet Korrespondenterna berättas det hur socker av forskare betraktas som en beroendeframkallande drog och hälsorisk, samtidigt som sockret är en av de mest omstridda delarna av EU:s jordbrukspolitik.

Tullmurar ger höga sockerpriser

Socker ingår inte bara i godis utan finns i läskedrycker, glass, sylter, bakverk och färdigmat. Det mesta av sockret i Europa kommer från sockerbetor, och betodlingen styrs av EU:s produktionskvoter och skyddstullar som ska hindra konkurrens från import av billigare rörsocker odlat utanför EU. Det gör att sockerpriserna inom EU i dag nästan dubbelt är så höga som världsmarknadspriset.

Det farliga sockret

Fördubblade vinster

Aktuellts genomgång visar att EU:s kvoter och skydd bidragit till kraftigt ökade vinster för de bolag där sockerbruken ingår. På bara två år ökade exempelvis rörelseresultaten för tyska Nordzucker från 78 miljoner till 188 miljoner euro och för franska Tereso från 233 till 434 miljoner euro.

Sverige vill avskaffa importbegränsningarna

– Det här är ett exempel på hur det fungerar på en reglerad marknad när det inte finns konkurrens, då drivs priserna upp, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Den svenska regeringen vill avskaffa EU:s skydd för sockerbetsodling och begränsningarna av import av rörsocker. I Sverige finns i dag runt 2000 sysselsatta med sockerbetsodling och sockertillverkning, helt koncenterat till Skåne.

Enligt tidigare beslut inom EU så skulle sockerkvoterna och skyddet för sockerbetsodling avskaffas från 2015.  Men opinionen i de stora sockerbetsländerna Frankrike och Tyskland är stark för att fortsätta med kvoterna. Vid ett möte med EU:s jordbruksministrar nyligen beslöts att förlänga sockerkvoterna till 2017.

– Vi var tvungna att gå med på den kompromissen för att få resultat på andra områden, det är så det går till, säger Eskil Erlandsson (C).

Sänkta sockerpriser en hälsofara?

Om det blir så att EU:s reglering upphör 2017 kan det betyda att sockerbolagens vinster minskar och att priserna på socker sjunker inom EU. Frågan är om det ur hälsosynpunkt egentligen är bra med sänkta priser på socker? Många forskare kräver i dag att socker ska beläggas en särskild skatt för att uppmärksamma dess hälsovådliga effekter.

– Det stämmer att vi i västvärlden konsumerar för mycket socker, men det är upp till var och en att ta ansvar för sin konsumtion. Jag ser det inte som något problem om sockerpriserna skulle sjunka när regleringarna försvinner, tycker Eskil Erlandsson.

Se Korrespondenterna om ”Världens sötsug” på SVT Play

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det farliga sockret

Mer i ämnet