De ansvariga för den australiensiska sökoperationen efter det försvunna malaysiska planet tittar på en karta över södra Indiska oceanen. Foto: TT

Gröna och brandgula föremål upptäckta i havet

Uppdaterad
Publicerad

Ett australiensiskt flygplan siktade i dag två nya objekt i det område där det försvunna malaysiska planet söks.

Enligt Australiens premiärminister Tony Abbott ska ett fartyg från den australiensiska marinen vara nära den plats där flygplanet sett föremålen, och man hoppades på att kunna bärga dem under dagen.

Dock avbröts sökandet vid 14-tiden svensk tid, då det sista flygplanet lämnade området.

Malaysiskt plan försvann

De siktade föremålen ska vara två till antalet och har beskrivits som ett runt och grönaktigt och ett orange och rektangulärt.

Kineserna har hittat vita föremål

Tidigare i dag siktade besättning på ett kinesiskt plan som deltar i sökandet efter det försvunna malaysiska flygplanet  två stora och några mindre vita flytande föremål i södra Indiska oceanen.

Föremålen ska dock vara utspridda över flera kvadratkilometer besättningen har rapporterat koordinaterna till den australiska insatsledningen och till den kinesiska isbrytaren som är på väg till området.

Kinas utrikesdepartement säger dock i ett uttalande att man inte kan bekräfta att föremålen kan kopplas till det försvunna planet. Man säger också att kinesiska skepp kommer att anlända till området först i morgon tisdag.

USA skickar specialutrustning

Kinesiska medborgare utgjorde två tredjedelar av de 239 människor som var ombord på det försvunna planet. Några fler uppgifter lämnades inte. Tidigare rapporterade nyhetsbyrån att ett kinesiskt militärplan lyfte från Perth i västra Australien tidigt på morgonen för att undersöka flytande föremål som fångats på satellitbilder.

Samtidigt förbereder sig USA på att skicka specialutrustning som kan lokalisera planets svarta lådan utifall man skulle hitta vrakdelar av planet, rapporterar AP.

– Om vrakdelar hittas kan vi då agera så snabbt som möjligt, eftersom svarta lådans batteritid är begränsad, säger Chris Budde, befälhavare vid amerikanska flottan.

Motstridiga uppgifter om sökområde

Den australiska sjöfartsmyndigheten Amsa, som samordnar spaningarna, sa att sökandet fortfarande sker i det gamla sökområdet. Uttalandet motsäger kommentarer från Australiens biträdande premiärminister Warrens Truss om att sökområdet utvidgats norrut.

Truss ska även ha kallat söndagens spaning för ”fruktlös” och sagt att inget av värde hittats i går.

Tio plan deltar i sökandet, men sämre väderutsikter försvårar arbetet. Sammanlagt 26 länder hjälper till i sökningsarbetet.

Passagerarplanet som skulle till Peking från Kuala Lumpur, har nu varit försvunnet i över två veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet