Sommarvärme i delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan du få en försmak av sommaren i vissa delar av landet. Kalmar och Blekinge län kan få uppemot 20 grader under dagen. – Ta chansen att vistas ute, säger SVT:s meteorlog Sara Rindegren.

Vill du känna på sommarvärme är det i Kalmar och Blekinge län du ska befinna dig. 

Under förmiddagen har det börjat spricka upp över delar av landet. Det har även kommit in varmluft från sydost som gått in över sydöstra Sverige.

– Först har det börjat spricka upp i östra Götaland och så småningom kommer det även att spricka upp i östra Svealand, säger Sara Rindegren, meteorolog på SVT.

Försmak av sommar

I Kalmar och Blekinge län blir det är ovanligt varmt för att vara i början av april.

– Där kan det bli 18, 19 kanske 20 grader i bästa fall, säger SVT:s Sara Rindegren.

Men värmen är inte långvarig. Redan under eftermiddagen ökar molnigheten igen. Sara Rindegren tycker att man ska ta vara på värmen som kommer och vistas ute.

– Man borde passa på att njuta av stunden eftersom det inte är långvarigt. Ta chansen att vistas ute.

I övriga Sverige väntas under dagen inte samma värme som i Östra Götaland. I Svealand spricker det upp en del och södra Norrland möts av framförallt snöblandat regn medan norra Norrland får uppehåll. I fjällen beräknas det komma mer snö.

Spricker upp igen

Under resten av veckan är solchanserna relativt låga. Molnigheten beräknas hålla i sig ända fram till lördag.

– Då kan det i alla fall bli lite uppehållsväder och lite mindre moln. Men det blir inte så varma temperaturer, säger Sara Rindegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.