Sopövervakning gjordes på fel sätt

Publicerad

Förra våren fick 1 700 villaägare i Malmö ett varningsbrev från VA Syd, som sköter avfallshanteringen i staden, som sa att man skulle bli bättre på att sopsortera.

I brevet uppmuntrades husägarna bli bättre på att sortera sina sopor. Till grund för brevet låg en registrering via ett chip i 26 000 soptunnor.

Flera personer kände sig övervakade och anmälde därför VA Syd för brott mot personuppgiftslagen till Datainspektionen. Myndigheten har nu kommit fram till att VA Syd gjorde fel eftersom de saknar tydliga riktlinjer för vilka uppgifter som får registreras om innehåll i sopor.

Nu väntar en rad åtgärder, bland annat måste hushållen få bättre information om vilka uppgifter som registreras om dem beträffande avfallshanteringen och VA syd måste också se över vilka uppgifter som gallras från IT-systemet, skriver Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.