Marie-Louise Lindblom och Rolf Engqvist är på besök i sin lägenhet i Halmstad. De bor sedan två år tillbaka i Playa Paraiso på den spanska sydkusten.
– Det var Marie-Louise som tyckte att vi skulle flytta ner. Jag var tveksam i början men nu trivs jag bra, säger Rolf Engqvist.
Enligt organisationen Svenskar i världen bor det uppskattningsvis 660.000 svenskar utanför Sverige. Av dessa uppges 90.000 bo i Spanien.
Nya regler för arvslag
Från och med den 17 augusti träder en ny EU-lag i kraft som påverkar alla svenskar som bor i andra EU-länder. Lagen innebär att man som svensk inte längre automatiskt omfattas av svensk arvslag.
– Det är många svenskar nere i Spanien som är oroliga. Det går rykten om att arvsskatten är hög men vi är inte speciellt oroliga. Vi tänker att det ordnar sig, säger Marie-Louise Lindblom.
Stora skillnader mellan länderna
För att som svensk i Spanien behålla den svenska arvsrätten behöver man via en myndighetsperson skriva ett testamente. Spansk och svensk arvsrätt skiljer sig på många punkter. Charlotte Andersson är jurist med inriktning på spansk och svensk familjerätt.
– Den största skillnaden är att arvingarna kan bli skyldiga att betala den avlidnes skulder. Det kan dock frångås om man väljer att acceptera med förbehåll eller att helt avstå från arvet, säger hon.
I Halmstad funderar nu Marie-Louise Lindblom och Rolf Engqvist på hur de ska gå till väga för att säkerställa att deras barn får rätt arv.
– Vi kommer att ta kontakt med vår rådgivare där nere och sedan får vi se vad vi kan hitta på, säger Marie Louise.
Hur viktigt är det att detta blir rätt?
– Det är väldigt viktigt. Vi vill ju ha det som det är i Sverige.
Urval av skillnader mellan spansk och svensk arvsrätt
– Enligt svensk arvsrätt är arvingarna aldrig skyldig att betala skulder från den avlidne. De kan arvingarna få i Spanien. Om man inte väljer att acceptera med förbehåll eller att helt avsEtå från arvet.
– Efterlevande makes arvsrätt är större i Sverige än i Spanien. I Spanien ärver efterlevande make 1/3 av kvarlåtenskapen i form av nyttjanderätt. efterlevande makes arvsrätt kan dock utökas genom testamente.
I Sverige är huvudregeln att efterlevande make ärver allt och när denne avlider fördelas arvet lika mellan makarnas gemensamma barn.
– Spansk arvsrätt ger större möjlighet att gynna ett av barnen på bekostnad av andra barn. Laglotten är 50 % i Sverige och den delas lika mellan syskon.
Enligt spansk lag ska 1/3 fördelas lika mellan den avlidnes barn medan 1/3 kan användas för att gynna ett barn på bekostnad av andra barn.
Berättat av jurist Charlotte Andersson.