Foto: TT/Montage

Stieg Larsson utredde Palmemordet

Uppdaterad
Publicerad

Stieg Larsson, författaren bakom succétrilogin ”Millenium” hade ett hemligt spår i utredningen av mordet på förre statsministern Olof Palme. Det kan Svenska Dagbladet avslöja i dag.

Han är ett känt svenskt deckarnamn. Stieg Larsson, mannen bakom Lisbeth Salander, som efter sin död blev världsberömd med Millenium-trilologin.

Men böckerna, journalistiken och arbetet mot högerextremism var inte Larssons enda engagemang. Svenska Dagbladet kan i dag avslöja att det fanns något annat som lockade författarens intresse: mordet på förre statsministern Olof Palme.

– Palmemordet låg jättehögt upp på Stiegs agenda. Där gick ju plötsligt alla vägar ihop: studier av högerextremister, och den katastrof för svensk politik som mordet innebar. Det kom nära och det var akut, säger Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo, till SvD.

Spåret: En officer med koppling till Sydafrika

Genom att ha fått tillgång till Larssons arkiv på omkring 15 flyttlådor kan SvD idag avslöja att den då ganska okända författaren och journalisten började utreda mordet direkt efter att det inträffat, den 28 februari 1986.

Under det kommande året fick Larsson unik information med hjälp av den brittiska tidskriften Searchlight, information som ledde honom till en före detta officer och agent för Sydafrika. Det var en svensk som pekats ut som legosoldat, och var aktuell i mordutredningen – Bertil Wedin. Wedin skulle, enligt källan till Searchlight, ha fungerat som mellanhand vid mordet på Olof Palme.

Stieg Larssons spår tog honom ännu ett steg längre. Av den brittiska tidsskriften fick han utförlig information om den före detta officeren. Det handlade om passuppgifter över hans resor i världen (bland annat Sydafrika), dokument som visade på hans förmögenhet, detaljerade polisrapporter om hans vanor samt ett flertal gripanden samt uppgifter om att Wedin ansökt om vapenlicens på grund av rädsla för sin forna sydafrikanska affärskontakter.

”Jag har inget att förlora”

1987 hade Stieg Larsson sammanställt sitt material och skickade det till Palmeutredarna. Larsson pekar ut Bertil Wedin och framför misstankar om att Sydafrika kunde vara iblandat i statsministermordet, bland annat på grund av det tidigare mordet på en av Palmes personliga vänner – Ruth First.

”Flera källor hävdar att Wedin i huvudsak arbetat för den sydafrikanska hemliga polisen, Boss, sedan 1970 talet och att han tros vara huvudorganisatör av mordet på Ruth First”

Det så kallade Sydafrikaspåret var aktuellt i utredningen och fick uppmärksamhet i medier under 90-talet. Enligt SvD var Wedin intressant i utredningen i över 27 år, men han förhördes aldrig. Enligt biträdande riksåklagare Kerstin Skarp är han inte avförd från utredningen.

– Jag har ingenting att förlora på att sanningar kommer ut eftersom jag tursamt nog inte var mördaren, säger Bertil Wedin till SvD.

Svenska Dagbladet skriver att man gått vidare i Stieg Larssons spår, en granskning som kommer att presenteras under de närmaste dagarna.

Stieg Larsson 1954-2004

  • Stieg Larsson var en svensk journalist och författare, mest känd som mannen bakom trilogin ”Millenium” som kom ut efter hans död 2004.
  • ”Millenium”-böckerna, med journalisten Mikael Blomqvist och hackern Lisbeth Salander i huvudrollerna, har fått enorm uppmärksamhet i världen och sålts i över 20 miljoner exemplar. De har filmatiserats både i Sverige och USA.
  • Förutom författarskapet studerade Stieg Larsson politisk högerextremism och rasism, något han fortsatte att arbeta med som journalist och författare. Under 90-talet var han med och grundade stiftelsen Expo och var från 1999 och framåt chefredaktör för stiftelsens tidskrift.
  • Stieg Larsson avled i november 2004 i en hjärtinfarkt.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.