Foto: TT

Stjärnregn över svenska finkrogar

Uppdaterad
Publicerad

En utmärkelse som ger status, lockar kunder och som till och med gett upphov till ett begrepp – stjärnkrog. På onsdagförmiddagen strödde Guide Michelin sina åtråvärda stjärnor över sveriges kockar och krögare. Nytt för i år var att även restauranger utanför storstäderna belönades.

Årets guide, kallad Michelin Nordic Guide 2016, innehöll ett ymnigt stjärnregn över restaurangsverige. Inte mindre än 24 restauranger kan med rätta kalla sig för stjärnkrogar. Sex är nya för i år samtidigt som ingen av de krogar som fick stjärna i förra årets guide förlorade den.

Jämtland, Småland och Öland

– Det är ett gastronomiskt rekord för den nordiska regionen, sade Michael Ellis, som är ansvarig för guiden, vid ceremonin i Köpenhamn.

För ovanlighetens skull ligger flera av de belönade krogarna utanför storstadsområdena. Fäviken Magasinet, nära Järpen i Jämtland, belönas med inte mindre än två stjärnor. Det är den första restaurangen utanför Stockholm som lyckats med denna bedrift.

Karin Hillström, en av två krögare på Fäviken Magasinet, är glad över utmärkelsen men fullt fokuserad på jobbet. Hon vill inte att uppmärksamheten kring utmärkelsen går ut över gästerna.

– Vi har full fart på restaurangen och är fullbokade hela våren. Vi har vår vanliga drift och kan inte bara sätta allt åt sidan, även om det är väldigt roligt med två stjärnor, säger hon till TT.

Fäviken ligger en bit från skidmetropolen Åre och redan i dag kommer mer än hälften av gästerna från länder utanför Skandinavien. Andra ”lantligt” belägna krogar som belönas är restaurang Borgholm på Öland, Daniel Berlin Krog i skånska Tomelilla och PM & Vänner i Växjö, som alla får varsin stjärna.

Övriga nya svenska stjärnkrogar 2016 blev Sushi Sho i Stockholm samt Upper House i Göteborg.

Hopp om turister

– Det är otroligt spännande att restauranger ute i landet nu hamnar i det internationella rampljuset, säger Eva Östling, vd på besöksnäringens intresseorganiation Visita.

– Det finns gott om internationella matturister som reser runt och samlar på stjärnkorgar. Nu kommer de att bli ännu mer nyfikna på Sverige, vilket känns väldigt roligt.

Däckslitage

I 116 år har den franska däcktillverkaren Michelin producerat sin gastronomiska guide över de bästa restaurangerna. Genom att dela ut den gratis till de 3.000 bilägare som fanns i Frankrike år 1900, hoppades företaget få dem att ge sig ut på vägarna i jakt på matupplevelser. Under resans gång skulle de slita ut bilens däck och behöva köpa nya. Från Michelin förstås.

Den positiva effekten på försäljningen genom däckslitage är sannolikt marginell, men själva guidekonceptet har Michelin med framgång spridit över världen. I huvudstaden finns det från och med i dag tre stycken tvåstjärniga och sju stycken enstjärniga restauranger. Göteborg kan stoltsera med lika många enstjärniga, medan Malmö får nöja sig med tre stycken, lika många som förra året.

Vassare grannar

Trestjärniga restauranger lyser dock med sin frånvaro inom Sveriges gränser. Enligt guiden är dessa ”värda en resa i sig”. I Norge respektive Danmark lyckades däremot två krogar för första gången knipa denna högsta nivå på utmärkelsen: Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn.

1984 var året då de första svenska restaurangerna hamnade på Michelins stjärnhimmel. Då belönades fyra stockholmskrogar med varsin stjärna. Göteborg fick sin första stjärnkrog 1989 medan Malmö fick vänta till 2015.

Glansen kan flagna

Lika stolta som krögarna blir när deras ansträngningar stjärnbelönas, lika nedslagna blir de förmodligen när den franska däckjättens bedömare tar tillbaka den åtråvärda utmärkelsen. Ett antal svenska restauranger har genom åren råkat ut för denna nesa. Andra stärnkrogar har lagts ned medan flaggan fortfarande var topp.

Något slags svenskt rekord innehar Leijontornet i Stockholm, som stjärnbelönades första gången 1989. Två gånger har restaurangen lyckats  återta en förlorad stjärnstatus, men sedan restaurangen 2010 miste den för tredje gången, har man inte kommit tillbaka.

Fakta: Stjärnmärkta restauranger i Sverige

Nya stjärnor i Sverige:

  • 2 stjärnor: Fäviken Magasinet, Järpen.
  • 1 stjärna: Hotel Borgholm i Borgholm, PM & Vänner i Växjö, Daniel Berlin i Skåne Tranås, Sushi Sho i Stockholm och Upper House i Göteborg.

Övriga svenska restauranger i guiden:

  • Stockholm, 2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen och Oaxen Krog. 1 stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt.
  • Göteborg. 1 stjärna: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök och 28+.
  • Malmö. 1 stjärna: Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers.

Källa: Michelin Nordic Guide

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.