Stopp för friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rödgrön valseger i september bör en lag om kommunalt veto för etableringen av fristående skolor kunna börja gälla redan vid årsskiftet 2014-2015, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Dagens Nyheters debattsida.

Vid samma tidpunkt bör också landstingens obligatoriska användning av lagen om valfrihetssystem kunna vara avskaffad, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Dagens Nyheters debattsida.

Han ser också framför sig att en stopplag för nyetablering av vinstdrivande verksamheter inom förskola och skola ska kunna vara på plats den 1 juli nästa år, och ett halvår senare för hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

Vidare tror Sjöstedt att en utredning för att få till en lag mot skattemedel till vinstsyftande välfärdsföretag kan tillsättas vintern 2014-2015. Den nya lagen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2017, menar Sjöstedt.

Men för att säkra kvaliteten ska undantag kunna beviljas i upp till två år.

Våren 2015 vill Sjöstedt tillsätta en utredning som ska sikta på bland annat att sociala tjänster skyddas från marknadens logik vid offentliga upphandlingar, att kollektivavtalens ställning stärks vid upphandlingar och att aktörer från skatteparadis utanför EU/EES ska kunna utestängas.

Där ser Sjöstedt en ny lagstiftning som möjlig under 2017.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.