Foto: TT

Stor utrensning i ryska Östersjöflottan

Publicerad

Den ryska Östersjöflottans ledning har avskedats. Ett femtiotal höga officerare har fått sparken. Bland annat för att de försöka mörka en ubåtsolycka i Östersjön.

Det är Finlands svenska tv (YLE) som hänvisar till den ryska nyhetsportalen Fontanka (på ryska).

De höga officerarna har avlägsnats tillsammans med flottans kommendör Viktor Kravtjuk och stabschefen amiral Sergej Popov. Enligt Fontanka är det nu president Vladimir Putin som har sista ordet när det gäller officerarnas öden.

Det är olika grader av inkompetens i den militära träningen, hanteringen av personalen och förskönande av rapporter om tillståndet i Östersjöflottan som ligger bakom utrensningen.

Enligt Fontanka vidtogs de extraordinära åtgärderna efter en inspektion som verkställdes av officerare från generalstaben i Moskva.

Ukrainsk avhoppare leder

Det blir en ukrainsk avhoppad militär som blir tillfällig chef för flottan. Det är den före detta ukrainska amiralen Sergej Jelisejev som för kommandot tills president Vladimir Putin utnämner en ordinare, enligt Fontanka.

Han var näst högste chef i Ukraina flotta och deserterade när Ryssland invaderade Krim våren 2014. Enligt ukrainska medier är han efterlyst i Ukraina för förräderi och desertering.

President Putin besökte Kaliningrad, där flottan huvudsakligen är stationerad, förra sommaren och hyllade då flottans slagkraft och kapacitet.

Usel inkvartering

Men generalstabens inspektion visade en annan bild.

Bland annat hade flottans ledning inte lyckats åstadkomma en ordentlig inkvartering för personalen. I Kaliningrad tvingades 70 officersfamiljer bo i en fallfärdig och möglig byggnad utan varmvatten. Byggnaden hade för flera år sedan utdömts som otjänlig och farlig för boende, enligt Fontanka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.