Kobane, Syrien. Foto: TT

Stormakter enade om fredsplan för Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhets råd har enhälligt antagit en plan för en fredsprocess i Syrien, efter att de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd lagt fram en resolution på fredagskvällen. Men enligt USA:s utrikesminister kvartstår ”skarpa skillnader” i hur man ser på vilken roll Syriens president Assad ska spela.

Tidigare på fredagskvällen enades säkerhetstådets fem permanenta medlemsländer – USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike – om fredsplanen, och nu har alltså resolutionen enhälligt antagits av FN:s säkerhetsråd viket innebär att FN ställer sig bakom en fredsprocess.

Enligt uppgift säger resolutionstexten att ”det syriska folket ska bestämma Syriens framtid”. USA:s utrikesminister John Kerry sade efteråt att resolutionen sänder ett ”klart budskap till alla inblandade att det nu är dags att stoppa dödandet i Syrien”.

Syrienkriget

För att en resolution ska godtas måste minst nio av rådets 15 medlemsländer rösta ja, och inget av de permanenta medlemmarna får lägga in ett veto.

Ska inleda förhandlingar

Resolutionen uppges innehålla att rebellgrupper och andra oppositionella ska inleda förhandlingar med regimen i början av januari, ett steg som rebellerna sagt sig beredda till. När förhandlingarna nått tillräckligt långt ska en vapenvila inträda. Enligt resolutionen ska också FN-chefen Ban Ki-Moon inom en månad redogöra för hur övervakning, verifiering och rapportering om vapenvilan ska se ut.

Den fyra sidor långa texten, som Reuters sett, kräver också att alla attacker mot ”civila mål” omedelbart måste upphöra.

Resolutionstexten har tagits fram sedan flera världsledare träffades i New York för att försöka komma överens om en lösning och få stöd från säkerhetsrådet för USA:s och Rysslands plan.

”Måste lämna”

USA:s president Barack Obama säger att den syriske presidenten Bashar al-Assad har förlorat all legitimitet i syriernas ögon och att landet aldrig kan bli stabilt med al-Assad vid rodret. Den amerikanske utrikesministern John Kerry sa dessutom, efter att resolutionen antagits, att det kvarstår ”skarpa skillnader” i hur man ser på ”Assads öde”.

– Jag anser att Assad måste lämna (makten) för att landet ska kunna stoppa blodsutgjutelsen och för att alla inblandade parter ska kunna fortsätta framåt på ett icke sekteristiskt sätt, säger Obama på fredagskvällen.

– Han har förlorat legitimiteten enligt en stor majoritet av landet, fortsätter Obama.

Avgå direkt

De olika rebellgrupperna och oppostionen som är inbjudna till mötet har dock sagt att de vill att al-Assad avgår på en gång.

I samband med förra månadens samtal i Wien bestämdes att så fort en vapenvila träder i kraft ska en sex månaders politisk övergångsperiod råda.

– Här i New York kommer vi att försöka att harmonisera så mycket som möjligt av det som vi diskuterade i Wien, sade den tyska utrikesministern Frank Walter Steinmeier.

Ryssland och Iran är al-Assads främsta allierade och vill ha kvar al-Aassad. USA.s utrikesminister John Kerry åkte till Moskva i veckan för att försäkra den ryske presidenten Vladimir Putin om att Washington inte arbetar för regimskifte i Syrien.

Fakta: Samtalen i Wien

De 17 länder som är inblandade i fredssamtalen om Syrien kom i mitten av november överens om en fredsplan för landet.

I januari nästa år ska reella förhandlingar inledas mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, och i maj ska ett eldupphör uppnås.

Därefter ska en ny konstitution utarbetas och 2017 ska parlaments- och presidentval hållas.

Orsakerna till att det låsta storpolitiska läget börjat ljusna anses vara allmän krigsutmattning, extremistgruppens Islamiska statens (IS) militära framgångar, flyktingkrisen i EU och inte minst Rysslands militära intervention i Syrien.

Fyra och ett halvt års konflikt och krig i Syrien har resulterat i en kvarts miljon döda, mer än en miljon skadade och att miljontals syrier är på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet