Tofusallad. Foto: TT

Större sug efter grönt käk

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer bort kött till förmån för vegankost och andra växtbaserade alternativ. Det märks inte minst på antalet nyöppnade veganrestauranger och försäljningen av exempelvis soja och tofu.

Det är svårt att veta hur många som väljer att inte äta djur, men alla är överens om att de blir fler. I en undersökning från Demoskop svarar tio procent att de är veganer eller vegetarianer, en ökning med fyra procentenheter på fem år. Även om undersökningarna beställts av den veganvänliga organisationen Djurens rätt visar de på en tydlig förändring.

– Att det är en växande kundgrupp kan man konstatera utan statistik, säger Sara Sundquist, livsmedels- och miljöstrateg på besöksnäringens branschorganisation Visita.

Även i detaljhandeln ökar utbudet. Det senaste året har flera renodlade veganbutiker öppnat och i vanliga mataffärer tar den djurfria maten större plats. Hos exempelvis Ica säljs mer av typiska veganprodukter som bönor, linser och sojakorv. Försäljningen av pastej och sojabitar ökade i fjol med 8 procent medan tofu ökade med 14 procent.

Sara Sundquist tror att vegantrenden kan vara en sorts motreaktion på den pågående köttvurmen.

– Det som förut var raggmunk med fläsk är ju faktiskt fläsk med raggmunk om du går ut och äter i dag. Samhällets köttkonsumtion är inte hållbar.

Vegan eller vegetarian

* Vegankost består enbart av vegetabiliska livsmedel, alltså varken fisk, kött, ägg eller mjölkprodukter.

 * Vissa veganer undviker även produkter som skinn, päls och stearinljus (som innehåller animaliskt fett).

 * En laktovegetarian äter vegankost plus mjölkprodukter. Ovovegetarianen äter veganmat plus ägg.

 * Lakto-ovo-vegetarisk kost är veganmat plus mjölk och ägg. Detta ihop med fisk är ett allt vanligare val.

 * Vegetariskt har lägre klimatpåverkan än kött. Andra skäl för grön mat: Religion, hälsa, etik, ekonomi.

Källa: NE, Jordbruksverket med flera (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.