Stort stödbehov efter nedlagda polisutredningar – Polisen utreder bara varannan misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder knappt hälften av alla anmälningar om misshandel trots att många av dem innehåller uppgifter som är ”utredningsbara”, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Och många brottsoffer söker sig till stödorganisationer för att tala om sin besvikelse.

-Det är en av de vanligaste frågorna som vi arbetar med, man känner sig kränkt och det är svårt att gå vidare, säger Mia Delin, på brottsofferjouren vid Brottofferjourernas Riksförbund, BOJ, till SVT.

Delin säger att det är mycket vanligt att brottsoffer ringer och är upprörda över att polisen inte utreder deras fall. Det är många personer som ringer när de får meddelandet, ”brott kan ej styrkas”, och frågar vad det betyder, tillägger hon.

-De känner sig inte trodda och att polisen inte bryr sig.

55 procent utreddes inte

Brå har tittat, på uppdrag av Rikspolisstyrelsen, på hur många anmälda misshandelsfall av en obekant gärningsman, vanligtvis gatuvåld, som polisen utreder.

I drygt hälften av fallen gör polisen inget utredningsarbete alls trots att det finns intressanta uppgifter att arbeta med. Och Brå drar slutsatsen att fler utredningar skulle leda till ökad uppklarning.

Av de 45 procent av fallen som polisen utredde lämnades en fjärdedel vidare till åklagare. Åklagaren i sin tur åtalade i två tredjedelar av fallen vilket totalt sett innebär att åtta procent av fallen ledde till åtal.

-Att så få brott klaras upp kan framstå som anmärkningsvärt. Men här bör man komma ihåg att det rör sig om en typ av brott som i många fall inte är möjliga att klara upp med rimliga arbetsinsatser. Samtidigt är det viktigt för de utsattas förtroende för rättsväsendet att de brott som skulle kunna klaras upp verkligen blir utredda av polisen, skriver Stina Holmberg, enhetschef vid Brå, i ett pressmeddelande.

Skyldiga kan gå fria

Av de anmälningar som inte utreddes visade det sig att det fanns en misstänkt person i en fjärdedel av dem, uppgifter som skulle kunna utredas vidare. Men även om sådana uppgifter finns kan brottet vara svårt att utreda.

Det gäller till exempel om brottsoffret lämnat otydliga uppgifter. Eller om målsäganden ångrar anmälan och inte vill samarbeta med polisen, är det också svårt att genomföra en framgångsrik utredning, enligt Brå.

När Brå sorterade bort de anmälningar som inrymde sådana försvårande omständigheter återstod 11 procent av alla anmälningar.

-Genomgången visar att det finns en påtaglig potential att öka andelen misshandelsbrott av obekant som utreds. I bästa fall skulle andelen kunna fördubblas, skriver Anna Eksten, utredare vid Brå som skrivit rapporten, i ett pressmeddelande.

Tips om stödorganisationer

Det finns ett utbud av både rikstäckande och lokala organisationer samt myndigheter som arbetar med brottsofferstöd.

*Brottsofferportalen.se, Brottsoffermyndigheten.

*Lokala polismyndigheten kan erbjuda brottsofferstöd och råd, se hemsidan.

*Medlingsverksamheten, vilket innebär att gärningsman och offer möts under organiserade former, kolla med din kommun.

*BRIS, Barnens rätt i samhället kan erbjuda råd och kontakter inom exempelvis socialtjänsten.

*ROKS är en sammanslutning av självständiga kvinnojourer.

*Rädda Barnen

SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.