Strid om flyktingbarn i USA

Publicerad

Republikanerna i representanthuset drev på fredagen igenom en rad kontroversiella beslut för att stoppa vågen av barn som flyr till USA från främst Centralamerika. President Barack Obama lovar att lägga in sitt veto och han ser republikanernas linje som både extrem och ogenomförbar.

Hans politiska motståndare vill bland annat göra det lättare att deportera barnen. Obamas egna demokrater har invänt att det skulle innebära en fara för alla dem som flytt undan våld och fattigdom.

60.000 har flytt till USA

Presidenten har gjort klart att han tänker se till att pengar omfördelas för att ge barnen mat och husrum och stärka gränssäkerheten.

– Jag måste agera på egen hand eftersom vi inte har tillräckligt med resurser, sade han till reportrar.

Sedan oktober i fjol har nästan 60.000 barn från främst El Salvador, Honduras och Guatemala flytt till USA. Det hela har utvecklats till en allt hetare fråga inför kongressvalen i november. Då står hela representanthuset och 33 av 100 platser i senaten på spel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.