Surfare riskerar livet i rekordvågor

Publicerad

Gigantiska vågor orsakade av orkanen Marie slår just nu mot kusten i södra Kalifornien. Hela kvarter riskerar att översvämmas men surfarna passar på. Med risk för livet.

Enligt rapporter har vissa vågor varit lika höga som tvåvåningshus och nu väntas de bli ännu större. Monstervågor i kombination med starka  undervattensströmmar gör att endast de mest erfarna surfarna bör våga sig ut på sina brädor. Tyvärr följer inte alla rådet och enbart i Los Angeles-området har närmare 200 nödställda fått undsättas de senaste dagarna.

Svårt räddningsarbete

– Vågorna är de största jag har sett på 25 år och räddningsarbetet blir mycket krävande. Ibland är det omöjligt att över huvud taget få in de nödställda till stranden utan vi måste bogsera dem långa sträckor tiill platser där det är lugnare, berättar livräddaren Joe Bailey.

Lyxvillor hotas av vågorna

Hitills har dock inga dödsoffer krävts. Stormen har även höjt vattenståndet och hus som ligger nära stränderna har översvämmats. Pirar och strandpromenader har skadats och i Malibu hotas nu villor i mångmiljonklassen av vågorna. På flera håll har räddningstjänsten byggt sandvallar med hjälp av bulldozers och schaktmaskiner för att om möjligt hindra havet från att ta sig in vid högvatten.

Respekt för havet

Men trots att det alltså är förenat med livsfara är det många surfare som verkligen njuter av de extrema vågförhållandena:

– Men det gäller att ha respekt för havet och vara medveten om sina egna begränsningar, säger surfaren Michael Westmoreland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.