Liv Shange bor nu i Sverige efter att hennes uppehållstillstånd inte förnyats i Sydafrika. Foto: SVT

Liv får inte återvända till Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Liv Shange har sitt liv i Sydafrika men när hon engagerade sig i ”fel” parti fick hon inte stanna kvar.

Den 16:e augusti 2012 sköt den sydafrikanska polisen ihjäl 34 strejkande gruvarbetare i den lilla staden Marikana strax norr om Johannesburg. I centrum för strejkerna stod Liv Shange från Luleå som engagerade sig för gruvarbetarna. Nu får hon inte sitt sydafrikanska uppehållstillstånd förnyat.

– Liv Shange kom hit för att destabilisera landet. Hon vill inte hjälpa till att bygga Sydafrika, säger Zizi Koda som är ANC:s talesperson.

Engagerade sig efter dödsskjutning

Det var efter dödsskjutningarna i Marikana som Liv Shange engagerade sig för de strejkande gruvarbetarna i Sydafrika. Händelsen beskrivs som den våldsammaste och dödligaste insatsen av sydafrikansk polis sedan Apartheidtiden. Hon organiserade protester genom partiet Social Democratic Movement och blev snabbt en av de centrala gestalterna kring gruvstrejkerna.

– Jag har varit socialist sedan skoltiden. Så det var naturligt för mig att engagera mig, säger Liv Shange.

Har bott i Sydafrika i tio år

Trots att Liv Shange har barn med en sydafrikansk man och bott i landet i över tio år tycks det nu blivit omöjligt för Liv att förnya sitt uppehållstillstånd i Sydafrika. Hon tvingades därför nyligen att flytta hem till Sverige med barnen. Liv Shange är övertygad om att det har med hennes roll i gruvprotesterna att göra.

– Jag har blivit hotad med utvisning tidigare och förhörd av sydafrikanska motsvarigheten till Säpo. ANC anklagar mig och mitt parti för att vara orsaken till det ekonomiska kaos som uppstod efter gruvstrejkerna. Och nu får jag plötsligt inte mitt uppehållstillstånd förnyat.

ANC förnekar någon som helst politisk inblandning i Liv Shanges visaprocess.

– Hon kommer med falska anklagelser. Partiet har ingenting med hennes visaprocess att göra. Jag tror att hon bara är bitter för att hennes försök att destabilisera Sydafrika misslyckades, säger ANC:s talesperson Zizi Kodwa.

Har skapat debatt

Liv Shanges problem med uppehållstillståndet i Sydafrika har skapat stor debatt i Sydafrika och många misstänker att ANC ansett henne som alltför besvärlig för att få vara kvar i landet.

– Om det är ett politiskt beslut är det en stor skandal. Faktum är att det är ett brott mot Sydafrikas grundlag, säger Adam Habib som är professor i statsvetenskap och rektor för det ansedda universitetet Witwatersrand.

I Marikana är dödskjutningarna för tre år sedan fortfarande ett öppet sår. Och bland gruvarbetarna finns ett starkt stöd för Liv Shange.

– Liv Shange gjorde ett jättebra jobb, hon slogs för våra rättigheter. Hon måste få komma tillbaka, säger gruvarbetaren Paul Mroka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.