Vi oroas av korruption

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio svenskar tror att offentliganställda tjänstemän är korrumperade. Forskarna förslår därför att kommuner mer öppet redovisar sin ekonomi.

Svenskar tror i högre utsträckning än våra nordiska grannar att den offentliga sektorn är korrumperad.

När fler människor uppfattar korruptionsproblem skadas tilltron till demokratin, konstaterar fyra forskare i en ny ESO-rapport. De föreslår därför ett system med årliga externa granskningar av slumpvis utvalda kommuner.

Kommunernas ekonomiredovisningar bör också göras mer lättillgängliga, skriver forskarna på DN Debatt.

Föreslår enklare granskning

Forskarna föreslår att det ska bli lättare för medborgare, forskare och journalister att granska kommunernas ekonomi via nätet.

-Genom att mer av ekonomiredovisningen görs tillgänglig på internet i ett standardiserat format blir det lätt att jämföra vad olika kommuner betalar för samma produkt och lätt att följa hur skattepengar används, vart de går och vem som får olika uppdrag, säger forskaren och en av författarna till rapporten, Andreas Bergh, till Ekot i Sveriges Radio.

I studien har forskarna ställt frågor till 1 500 slumpmässigt utvalda svenskar om hur vanligt det är med korruption i kommunerna. Sex av tio svarade att de tror att det är mycket eller ganska vanligt. 9 av 10 svenskar tror att offentliga tjänstemäns bemötande beror på personliga kontaker, en anmärkningsvärt hög siffra internationellt sett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.