Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TT

Sverige ger grönt ljus för nödlån

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skattebetalare kan känna sig lugna. EU-kommissionen och EU:s ministerråd garanterar att medlemsländer utanför eurosamarbetet inte ska drabbas ekonomiskt av nödlån till Grekland. Med denna försäkran har riksdagens EU-nämnd beslutat att godkänna nödlån från EU till Grekland.

Finansminister Magdalena Andersson var på plats vid EU-nämndens sammanträde och hade inga större problem med att lotsa igenom ett svenskt ja till dessa nödvändiga nödlån.

Grekland är i akut behov av dessa lån, men eftersom lånen kommer att gå genom EU, så har det varit centralt för icke-euroländer att risken inte ska ligga på hela EU, utan bara på länderna inom eurozonen.

– Det här är ett problem som har uppstått inom eurosamarbetet, och då är det också euroländerna som tillsammans ska lösa det problemet. Samtidigt vill vi inte sätta några käppar i hjulet, och därför har vi fått garantier för att svenska skattebetalare inte står någon risk. Och detta är ju såklart en framgång, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

V och SD sa nej

Med dubbla garantier för ett riskfritt lån sa samtliga partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ja till de här nödlånen.

Dessa nödlån kallas också ”brygglån”, och syftar framför allt till att hjälpa grekiska banker i en akut situation, där de kan börja lätta på sina finansiella restriktioner och smörja igång den grekiska ekonomin.

Enligt Magdalena Andersson ska Sverige inte låna ut några pengar till Grekland. Däremot kan Sverige bistå på annat sätt, säger hon. Hon nämner att Sverige till exempel kan hjälpa till med att utveckla det grekiska skattesystemet.

7,16 miljarder

EU har beslutat om att ge Grekland ett nödlån från samtliga EU:s 28 medlemsländer. Enligt AFP, som citerar Valdis Dombrovskis, är det kortfristiga lånet på 7,16 miljarder euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.