Riksbankens chef Stefan Ingves under pressträffen i Stockholm. Foto: TT

Riksbanken inför nollränta

Uppdaterad
Publicerad

”Det finns goda skäl att tro att vi går mot bättre tider”, säger Riksbankschefen Stefan Ingves efter beslutet att sänka räntan till en historiskt låg nivå.

Riksbanken har beslutat att den svenska reporäntan ska sänkas till noll procent. Det är den lägsta nivå som räntan någonsin legat på i Sverige.

– Vi ser en en bättre konjunktur framöver och det går åt rätt håll ute i världen, men samtidigt har vi ett läge där inflationen är för låg. Därför måste vi hålla nollränta till mitten av 2016, säger Riksbankschefen Stefan Ingves under en presskonferens.

Räntan sänks till 0 procent

”Räntesäkningen tillräcklig”

Den historisk låga räntan en signal att ”penningpolitiken är expansiv” och att Riksbanken nu gör vad de kan för att få upp inflationstakten till två procent, enligt Ingves. Två procent är den norm man strävar efter.

– Vi tror att den nollränta som vi nu har beslutat och den räntebana vi nu har beslutat är tillräcklig för att inflationen ska stiga mot målet, säger Stefan Ingves.

”Osäkra tider har påverkat Sverige”

Sverige har under ett antal år haft en låg inflation i den svenska ekonomin. Efterfrågan har varit svag och det har rått osäkra tider i världen vilket påverkat, enligt Ingves.

Han tillägger att lägre oljepriser, lägre livsmedelspriser och sjunkande råvarupriser också dragit ned inflationstrycket.

– Det sker en återhämtning i omvärlden, men den går långsamt. Men framförallt går återhämtningen i otakt, säger Ingves.

Spår positiv framtid för svensk ekonomi

Samtidigt konstaterar han att den svenska ekonomin varit förhållandevis god, trots de svåra tider som varit under ett antal år. Enligt den tillväxtprognos som Riksbanken gjort ser man positivt på framtiden för svensk ekonomi.

– Det finns goda skäl att tro att vi går mot bättre tider. Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras. Vi räknar också med att arbetslösheten faller gradvis i takt med att konjunkturen förbättras.

Inte aktuellt med minusränta

Stefan Ingves tror inte att det kommer att bli aktuellt att gå in med interventioner på valutamarknaden för att Riksbanken ska nå sina målsättningar. Han ser inte heller att det ska bli aktuellt med att sänka reporäntan ytterligare, till minusnivåer, vilket en del kritiker har föreslagit.

– Det är praktiskt möjligt, men det är inte något vi ser framför oss i dagsläget, säger Ingves.

Fakta: Så funkar nollränta

  • Riksbankens reporänta styr de korta bolåneräntorna medan konjunkturutsikter och inflationsprognoser är mer betydelsefulla för de långa boräntorna.
  • Att Riksbanken väljer att sänka räntan till noll är en teknikalitet. Det kunde lika gärna ha varit 0,05 procent, vilket de flesta bedömare hade väntat sig.
  • De omedelbara effekterna blir ett fall för kronan och lägre boräntor, vilket bidrar till att stimulera inflation i ekonomin. En svagare krona innebär att det importeras inflation vid handeln med utlandet.
  • Reporäntan har aldrig tidigare varit noll. USA och Japan har tidigare haft nollränta. Redan när reporäntan var 0,25 procent fick bankerna betala om de vill deponera pengar hos Riksbanken. Nu blir det ännu dyrare.
  • Riksbankens räntesänkning kommer att få ett visst genomslag på boräntorna men inte så mycket som man kan tro. Förlorarna är de som har sina pengar på ett vanligt sparkonto, enligt SEB:s privatekonom.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan sänks till 0 procent

Mer i ämnet