Foto: SVT

15-åringar testas igen – dags för ny Pisaundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Under våren deltar rekordmånga svenska skolor i internationella skolundersökningar. En av dem är Pisa där ett 70-tal länder deltar.

Det har gått lite mer än ett år sedan resultaten av den senaste Pisaundersökningen presenterades. De allt lägre resultaten gjorde Sara Carlsson, rektor på Edsbergsskolan i Sollentuna, ledsen.

– Det är ju tragiskt att vi ligger så fruktansvärt dåligt till. Vad är det vi gör fel när vi inte kan lära barnen de här sakerna?

Malin Isaksson är lärare på samma skola.

Kollegan Malin Isaksson, lärare i matematik, är inte helt förvånad.

– Till viss del blev man förvånad, jag tycker ändå att vi jobbar med de här frågorna. Men samtidigt förstår jag att det är så det ser ut. Ofta möter man elever som kommer från en inställning att matte är svårt, säger Malin Isaksson.

Belönas med pizza

Nu är det dags för nästa Pisaundersökning. Mellan den 2 och 27 mars kommer elever i ett 70-tal länder att skriva provet. I Sverige har 6.600 elever valts ut – och några av dem går på Edsbergsskolan i Sollentuna.

– De tycker att det är lite spännande. Vi ger dem lite belöning för att de gör det här, de ska få gå och käka lite pizza efteråt. Och vi förklarar för dem att det är viktigt att de gör sitt yttersta, säger Sara Carlsson.

Pisaundersökningen är omfattande och därför svarar inte alla elever på alla frågor. I stället är provet uppdelat på tretton provhäften som tar ungefär två timmar skriva.

Krockar med nationella prov

Men hur det går för eleverna redovisas inte och har ingen betydelse för deras betyg. Det har däremot de nationella prov som många 15-åringar skriver senare under vårterminen i årskurs nio.

Hur motiverade är eleverna för Pisaproven?

– Jag tror att de är ganska bra motiverade, men inte alls lika motiverade som när de skriver de nationella proven, när de vet att de måste visa vad de kan, säger rektor Sara Carlsson.

Men Malin Isaksson tror inte att eventuell provtrötthet på grund av konkurrens från de nationella proven kommer att påverka eleverna. Pisa skrivs före majoriteten av de nationella proven.

– Vilka elever som ändå tycker det är värt att satsa allt kommer man aldrig veta. Men man hoppas att de gör sitt bästa, säger hon.

Senare i vår kommer Skolverket att presentera en rapport om vilken betydelse elevernas motivation har för hur de presterar på Pisaundersökningen.

Pisaundersökningen

  • Den internationella undersökningen Pisa genomförs vart tredje år och är världens största skolundersökning.
  • I år deltar ett 70-tal länder och provet som ligger till grund för undersökningen ska skrivas mellan den 2 och 27 mars.
  • Pisaundersökningen görs vart tredje år och testar 15-åringas färdigheter i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. 2015 ingår även problemlösning och för första gången är provet helt digitalt. Årets huvudämne är naturvetenskap.
  • Alla elever svarar inte på alla frågor eftersom det skulle ta för lång tid. I stället är provet uppdelat på 13 olika provhäften som tar ungefär två timmar att skriva. Till det kommer en enkät.
  • Eftersom eleverna gör olika delar av provet är deras resultat enligt Skolverket inte jämförbara på individ- eller skolnivå, utan ska ses på systemnivå. Därför redovisas inte vilka som deltar eller deras resultat.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.