I dessa revir får vargarna skjutas. Foto: Grafik: SVT

16 vargar ska få skjutas i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att 16 vargar i 8 revir får skjutas i vinter. Naturvårdsverket har fattat beslutet och enligt verket är jakten selektiv och riktad på vargar i de mest inavlade reviren. Tanken är att få en långsiktigt livskraftig vargstam.

”En selektiv och riktad jakt ska inte blandas ihop med vanlig licensjakt”, skriver verkets chef Maria Ågren.

Den nu beslutade jakten är enligt Maria Ågren den enda åtgärd som på kort sikt kan minska graden av inavel i den skandinaviska vargstammen. Den kommer att kombineras med andra åtgärder för att genetiskt förstärka vargstammen, som att sätta ut djurparksvalpar i vilda vargars revir.

GD

Om en av alfahannarna i ett revir med stor inavel avlivas kan vargar med lägre grad av inavel ta över, skriver verket.

Världsnaturfonden (WWF) var redan i går kritisk till jakt på vargarna:

– Det skulle i så fall innebära att man skjuter bort en tredjedel av den reproduktiva delen av vargstammen. Man förstör medvetet förökningen, sade Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF, till TT.

Vargjakten

Jakten, i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län, ska pågå mellan den 31 januari och den 20 februari, men första dagen tillåts enbart spårning. De som får delta i jakten är de som har jakträtt på mark där de utvalda reviren ligger.

De revir där jakt får ske är Brattfors och Acksjön i Värmland, Fulufjället i Dalarna, Ulriksberg och Villingsberg i Örebro län, Kloten i Dalarnas och Örebro län, Hedbyn i Örebro och Västmanlands län samt Kölsta i Västmanlands län.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet