Femton omhändertogs efter nya bråk i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13.30-tiden utbröt nya bråk mellan ungdomar och polisen nära Framtidsgymnasiet i centrala Göteborg. En person greps och femton omhändertogs.

– En person är gripen misstänkt för framkallande av fara för annan, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Enligt polisen har den gripne kastat in ett knallskott i en folksamling. Femton personer har omhänderagits och fem har avlägnats av polisen.

Instagrammålet i Göteborg

Det kom snabbt förstärkning från polisens håll och det blev ganska oroligt på platsen. SVT Västnytts reportrar på plats rapporterade att 100-150 personer samlades.

Rusade uppför gata

Flera ungdomar rusade uppför Nordhemsgatan och polisens piketbussar körde efter dem. Strax efter klockan 14 kom uppgifter om att en mindre grupp försökte tända eld på en svensk flagga. Men elden tog sig aldrig. Ett par timmar senare hade situationen lugnat ned sig och de flesta ungdomar hade ämnat Framtidsgymnasiet och dess omgivningar.

Stadsdelsförvaltningens individ- och familjeomsorg fick låsa lokalerna efter uppgifter om att ett antal personer försökte storma entrén.

– Vi kan inte gå ut. Vi är inlåsta, sade en anställda till TT.

Efter upploppen på Plusgymnasiet i går rådde polisen skolledningen på Framtidsgymnasiet att hålla skolan stängd i dag. Den kommer att öppna igen efter jullovet.

– Det var ett lätt beslut. Vi har haft kontakt med polisen och vi vill inte ta några risker, säger skolans rektor Jörgen Fors till SVT Västnytt.

Nya Instagramkonton

Flera konton har öppnats på Instagram liknande det som utlöste Göteborgsupploppen i går. Följarna uppmanas att skicka bilder på så kallade ”horor och slampor”. Polisen uppger att de fått in minst ett 50-tal anmälningar.

– Det strömmar in anmälningar men de är kopplade till många Instagramkonton. Så fort vi lyckas släcka ner ett konto så öppnas ett nytt, säger Lena Matthijs, polisens kommenderingschef, till SR Ekot i Sveriges Radio.

Även på Facebook har liknande sidor där unga personer hängs ut fortsatt att dyka upp under dagen. Och det sker i fler orter än Göteborg, bland annat Ulricehamn.

Men sidorna har väckt motreaktioner, bland annat samlar en Facebookgrupp med drygt 2.500 ”gilla-markeringar” in tips om sidor som bör anmälas.

Manifestation planeras

Kampanjen ”Vägra kallas hora” planerar för en manifestation i Göteborg i morgon. Via Facebook, flygblad och andra kanaler jobbar man för att få folk till Gustav Adolfs torg klockan 16.

Amer Mohammed Ali som företräder kampanjen är på plats i närheten av Framtidsgymnasiet.

– Hur man bekämpar sexism och hur man bekämpar horstämpeln handlar om hela samhällsstrukturen. Det är inte ens ett lagbrott i dag att kalla någon hora, säger han.

Den 17-åriga flicka som polisen förhört förnekar att hon har förtalat andra unga med sexistiska och kränkande inlägg på Instagram.

Inläggen på Instagram utlöste tisdagens upplopp i Göteborg. Flickan förhördes av polisen med släpptes senare. Hon har tvingats gömma sig på hemlig ort. Hon är fortfarande misstänkt för förtal.

Efter upploppen i går har minst en misshandel polisanmälts, och skadegörelse mot bilar, bland annat en krossad ruta på en polisbil har förekommit.

Misshandel filmades

Polisen har startat en utredning gällande misshandel efter det videoklipp som lagts upp på Youtube och spreds under tisdagen. Klippet visar hur en flicka misshandlas av flera personer, men det är inte helt klarlagt när videoklippet är inspelat.

– Vi vet inte vem hon är och vi vet än så länge inte vilka gärningsmännen är. Men vi har gjort en anmälan och är tacksamma för alla tips, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till TT.

Polisen ser händelserna i går som våldsamt upplopp. Flera videoklipp finns i utredningsmaterialet.

– Vi ska titta på om vi kan identifiera personer som har dragit i gång det här. Det kan ta sin tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet