Foto: Scanpix

Reinfeldt: ”Isolera det åttonde partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en ironisk och självsäker statsminister som höll tal på scenen i Almedalen i kväll. Han ägnade första delen av talet åt att prata om ungdomsarbetslösheten och de jobbsatsningar som presenterades tidigare i dag, men gick även hårt åt Sverigedemokraterna och främlingsfientligheten.

Se hela talet i videon ovanför.

Precis när Reinfeldt började tala inför en fullsatt publik, avbröts han av protestrop. ”Sosse eller moderat – samma jävla Sverigehat”, skanderade en grupp människor, som blev utbuade av publiken.

Almedalen 2013

– Jag kommer till er – men lite senare, svarade Reinfeldt och fortsatte sedan tala.

Talets inledning handlade om ungdomsarbetslösheten.

– Ni kanske minns att jag förra året pratade om en jobbpakt. Jag sa att vi måste göra mer för att unga ska få jobb. Varför? Jo, det fanns några skäl. Det här med jobb är viktigast av allt, sade Reinfeldt.

Han fortsatte sedan att prata om att jobb växer fram ur en välskött ekonomi där det finns tillväxt och sade att jobben har blivit fler sedan alliansregeringen tillträdde.

– Men jobb påverkas också av konjunktur och samhällsförändringar. Fler jobb är inte samma sak som att alla får anställning – det är viktigt. Jobben kan bli fler men ändå alltid passera vissa människor. Det är om ungdomsarbetslösheten jag nu ska prata om i dag.

”Motståndarnas väg är fel”

Fredrik Reinfeldt säger att vi kommit till ett viktigt vägval. ”Vad ska vi göra med dessa unga arbetslösa?”

– Mina politiska motståndare säger att vi ska sänka alla krav för att komma in i a-kassan och bygga ut bidragssystemen. Det är ett sätt att lösa detta – det var det man gjorde 2006 och det är det de vill ha folkets mandat för att göra igen, sade han och fortsatte:

– Men jag säger till er i dag att det är fel vägval. Vi ska välja en arbetslinje men förstå att den är prövande för att få det att fungera för de grupper vi talar om och med en positiv syn på unga.

Sänkt a-kassa och billigare att anställa

Han går vidare till att prata om det som presenterades vid presskonferensen i dag, nämligen att kostnaderna för att ha en ung person anställd kommer att minska från 21.000 till under 9.000 kronor per månad, bland annat genom sänkningar av arbetsgivaravgiften.

Reinfeldt tog upp ännu ett förslag från presskonferensen, nämligen att de kritiserade differentierade a-kasseavgifterna tas bort – vilket innebär att 2,3 miljoner löntagare får sänkt a-kasseavgift.

Att differentieringen i a-kassan nu tas bort kostar 2,9 miljarder kronor 2014, 2,8 miljarder 2015, 2,2 miljarder under 2016 och 1,9 miljarder kronor 2017.

Han går sedan vidare till att prata om valet 2014.

Nämner oron i Egypten

– Det handlar inte bara om arbetslinje kontra bidragslinje. Det handlar också om var vi ska gå med vårt Sverige.

Han säger att den som vill något måste ha kunskap om varifrån man kommer och säger att man i dessa tider av oro runt om i världen, och nämner Egypten som exempel, måste minnas vilket land vi lever i.

– Vet ni att vi nästa år firar 200 år av fred i Sverige? Det finns nästan inget klokare sätt att bygga mänsklig utveckling än att sluta kriga, sade han.

Han säger att det tog 50 år för Sverige att nå full demokrati, även i och med den kvinnliga rösträtten 1921.

– Minns det när andra inte gör resan fullt ut på 50 månader. Det är inte enkelt att bygga demokrati där den traditionen inte funnits, eller när man i nära tid upplevt krig och förtryck, sade han.

Går hårt åt SD

Han fortsätter sitt tal med att prata om regeringsalternativ. ”Är det vanligt att partier försvinner?” undrar han, och ger exempel på att MP försvann 1991-1994, ”Galoscherna”, alltså Ny Demokrati.

– Så visst, det händer. Men det vanligaste är att partier kommer till. Nu har vi åtta partier i riksdagen, och det är ifrån de vi ska grunda regeringsalternativ. Och för att göra det riktigt komplicerat – ett av partierna ska inte få vara med, sade han och möttes av jubel och applåder.

Inte för att de andra sju tycker likadant, för det gör de inte, sade han.

– De för in hatet i svensk politik. Deras idé är att säga dom, de vill göda misstänkliggörandet. Vi ska titta på varandra med misstro. Allt inflytande de kan få tänker de använda till en enda sak – att ge sig på människor som har kommit hit från andra länder, de har ingen annan idé och vårt besked är att de inte ska få något inflytande.

Hyllade Sahlin – gav känga till Löfven

Han sade också att de kommer förändra Sverige den dagen de får inflytande och att ”mummel och tystnad” inte är svaret på främlingsfientlighet – utan tydlighet.

Reinfeldt berömde sedan den tidigare S-ledaren Mona Sahlin för hennes engagemang och tydlighet mot främlingsfientlighet.

– Alla hennes insatser hedrar henne, sade han.

Socialdemokraternas nuvarande partiledare fick däremot en känga.

– Han är tyst i de här frågorna, och det är pinsamt. Så isolerar man inte hat och främlingsfientlighet. Här gäller skärpning.

Tryckte till S, V och MP

Han återgår sedan till att prata om regeringsalternativen och gav några kängor till V, S och MP.

– Vad händer om man inte förbereder sig och ändå vinner? Det man inte har förberett sig för har man förmodligen bara några skisser till. Det finns tre partier till vänster. De tänker inte förbereda sig. Det är egentligen det enda besked de har gett, sade Reinfeldt.

En röst på S, V och MP är en röst på ”en bidrags- och ledighetslinje”, säger han innan han avslutar sitt tal genom att prata om nästa års Almedalsvecka.

– Om 12 månader kommer jag tillbaks hit. Då är jag ännu mera förberedd än jag varit någonsin tidigare. Då börjar matchen!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet