Foto: TT

”19.000 förlorar sina jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Att höja arbetsgivaravgiften för unga som regeringen aviserat är helt fel väg att gå, menar Svenskt Näringsliv.

– Lågt räknat handlar det om att 19.000 jobb försvinner. Det är väldigt många unga som måste vara med och betala priset när regeringen bestämt sig för att göra så här, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

Föreningen Svenskt Näringsliv vädjar till regeringen att tänka om och inte höja arbetsgivaravgifter för unga från och med 1 augusti i år. Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att de ökade intäkterna istället ska gå till att få ned ungdomsarbetslösheten på andra sätt och till skola och välfärdssektorn.   

– Det blir ganska motsägelsefullt. Samtidigt som man kallar parterna till samtal till exempel om nyanlända svenskar, så genomför man med andra handen reformer som gör det svårare för dem att komma i arbete. Vi ska inte glömma att många av dem som kommer hit är unga och skulle också ha glädje av att det är billigare att anställa unga människor, säger Carola Lemne.

Föreslår ny modell

– Regeringen kunde börja med att inte avveckla den rabatt som redan finns och satsa på att utveckla istället för att avveckla.

Istället föreslår Svenskt Näringsliv en modell där arbetsgivaravgiften är relaterad till löneskalan. Den skulle kunna innebära att arbetsgivaravgiften är lägre för enklare jobb, oavsett vem som får det.

– De enkla och relativt lågavlönade jobben skulle ha en ordentligt lägre arbetsgivaravgift, det skulle göra det enklare och mer attraktivt att anställa dem som är relativt oerfarna. I takt med att man går vidare i sitt yrkesliv, får ett mer erfaret jobb och högre lön så kommer man så småningom upp i den arbetsgivaravgift som gäller på alla jobb, säger Carola Lemne.

SVT Nyheter söker Socialdemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.