Experten svarade på frågor om nya fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Man behöver inte vara rädd för att resa till Asien, men viruset kan få samma dignitet som Spanska sjukan, berättade professor Björn Olsen i chatten om den nya fågelinfluensan.

Moderator: Välkomna till chatten om den nya fågelinfluensan. Det är bara att skriva era frågor så svarar Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet, på dem.

Karin H: Hur rädda behöver vi vara i Sverige?

Nya fågelinfluensan

Björn Olsen: Det är allas angelägenhet att få stopp på dessa virus, oavsett om vi lever i Kina, Nigeria eller Sverige. I begreppet pandemi ligger att det är en världsomfattande smitta.

abdbad: När ska man börja vaccinera sig? Vart ska man vända sig till?

Björn Olsen: Det finns ännu ingen vaccinproduktion mot det aktuella viruset. Blir det aktuellt så går det ut information om var man skall vaccinera sig.

Jakob: Hej! Betyder detta att man ska avhålla sig från resor till Asien den närmaste tiden?

Björn Olsen: Absolut inte

G-a: Hur får man fram ett botemedel? Hur går processen till? Hur lång tid tar det?

Björn Olsen: Botemedlet är vaccin. Det tar cirka ett halvår innan vi har ett vaccin på banan. Antingen odlar man virus i ägg eller i cellkultur och skapar vaccin från det. Sedan tar det en viss tid med distribution av vaccin, uppbyggande av immunitet efter vaccination mm. Så sex månader är realiistiskt.

NJ: Hörde något om att det kan smitta mellan människor, på vilket sätt?

Björn Olsen: Det är ett luftburet virus som alla influensavirus. Hosta, nysningar etc

Nallie: Hej Allmänheten får ofta höra om farliga virus, svininfluensan, fågelinfluensan etc. Är denna variant av virus på allvar farligare än de som vi överlevt de senaste tio åren?

Björn Olsen: Ja, jag tycker detta är betydligt allvarligare än svininflunesan som befolkningen hade en viss immunitet emot. Detta är ett helt ”nytt” virus osm vårt immunsystem överhuvudtaget inte känner igen. Läs på om Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong så kan man få en uppfatning om detta virus dignitet.

Anna: Kommer det göras någon klinisk studie på vaccinet eller iaf på adjuvansen som används i det?

Björn Olsen: Blir det en fullskalig pandemi, vlket G-d förbjude, så har vi inte tid med några kliniska studier. I framtiden kanske vi har vaccin som är med bredreagerande och som fungerar mot fler olika virus.

Nis Henrik: Kan jag läsa alla frågor, var?

Moderator: När chatten är avslutad lägger vi ut alla frågor och svar här på svt.se.

Matilda C: När kommer epidemin vara i Sverige? Min bror kommer förmodligen åka till Kina i höst, tror du att det är ”farligt”? Verkar det som om att det är många som kommer dö, hur många i Sverige kan dö?

Björn Olsen: Än så länge finns inga tecken på att detta är ett panedemiskt virus. Dock är det viktigt att stoppa dessa virus i tid så att vi slipper obehagliga överaskningar. Det är inte farligt att åka till Kina. De flesta som skadar sig utomlands dör eller skadar sig faktiskt av att de hyr motorcykel...

G-a: Hur kan helt nya virus bara dyka upp från ingenstans?

Björn Olsen: Det är inga nya virus. De har funnits hos vilda änder i tiotusntals år. Däremot skapar vi genom vår djurhållning mötespunkter mellan det vilda, det tama och människor. Vi har hittat dessa virus hos änder i Sverige. Ofarliga hos sin naturliga värd. Det är när virusen börjar göra sin resa mellan djurarter till männiksa som det kan bli problem.

Bullen: Hinner man få fram vaccin?

Björn Olsen: Det beror på hur bra myndigheterna gissar. Tror man att det att detta virus skall bli nästa pandemiska virus så har vi ungefär ett halvår på oss.

Sara: Hej! Finns det vissa människor som riskerar att drabbas mer än andra? Barn, äldre osv? Vet man vilka det är det som har dött i influensan hittils?

Björn Olsen: Är det ett helt nytt virus som vi aldrig tidigare stött på drabbar det tvärs över åldersgrupperna. Lärdomar från Spanska sjukan visar att det var bättre att vara rik amerikan än fattig indier. Bland de som hittills dött är det en övervikt bland äldre. Kanske beroende på att de ffa besöker fågelmarknader.

Moderator: Vi får in väldigt många frågor nu, Björn Olsen svarar på alla han hinner.

Märit Möller: Har nyss läst på text-tv där du säger det är helt klart att det smittar via luften människor emellan. 10 minuter senare säger Annika Linde i Aktuellt att det inte är sant. Detta tycker jag är ett återkommande problem att man inte får samstämmiga uppgifter. Det skapar misstro och osäkerhet hos allmänheten. Osäker och förvirrad.

Björn Olsen: Illrar används som ett smittspridningssystem isället för att använda männsikor. Smittar det mellan illrar så är risken hög att det smittar mellan människor. De som hittills smittas på fågelmarknader i Kina har sannolikt smittat genom luften i nära anslutbning till tama fåglar. Om det verkligen smittar mellan männsikor är ännu så länge oklart.

Britta P: Tidigare fågelinfluensa varnades det för att ha sina höns utomhus. Var det nödvändigt? Ps tack för din föreläsning hos Biologilärarnas förening

Björn Olsen: Man anser ännu så länge ingenting. Det är en allvarligare type eftersom det är lågpatogenst och inte signalerar genom stora mängder dödsfall bland fåglar var virsuet finns.

Helena Wallin: Har man nytta av det vaccin som rekommenderades av myndigheterna och som gavs till större delen av befolkningen vid förra pandemilarmet?

Björn Olsen: Ingen som nytta eftersom man måste ”skjuta prick” för att få fram ett vaccin mot ett specifikt virus. Som svar på en tidigare fråga; det är ingen risk att hålla sina höns utomhus. De trivs bäst så – om inte höken tar dem!

Moderator: Tack för ert stora intresse, Björn Olsen svarar på era frågor i fem minuter till.

ylva matrisse: det handlar väl om djurplågeri att ha så miljontals djur i stora hangarer som ger ångor gaser och smitta? är det ok att blunda för detta och inrikta sig på att göra vaccin istället?

Björn Olsen: Nej, där håller jag med dig. Dagens djurhållning är djupt oetisk. Ur smittspridningssynpunkt är det bättre att låsa in allt och avgränsa om vi ända accepterar att vi skall äta så mycket kött som vi gör. Vilket i sig är en monumental hälsorisk.

Ola: Kan MERS och detta virus slås i hop och bilda ett supervirus, eller det är helt skilda åt? Om ja, vad kan hända om virusen går i hop?

Björn Olsen: Nej de kan de inte. Det är som att para en älg med en sork.

Rob: vilka symptomerna har detta virus när en människa är smittad?

Björn Olsen: Luftvägssymtom, svår hosta, feber, huvudvärk och kroppsliga system som kraschar

Helena: Hej! Blev mycket orolig nu efter rapports sändning om viruset. Min son arbetar och bor i Jakarta. Hur snabbt kan detta virus spridas dit, tror du? En naiv fråga , men jag blev mycket rädd. Hälsning Helena

Björn Olsen: Det behöver du inte vara. Det är inte utanför Kina ännu. dessutom är det inte på något sätt pandemiskt ännu.

Moderator: Nu svarar Björn Olsen på en sista fråga för ikväll.

Susanna: Och hur ska man hantera detta larm ? Leva som vanligt eller ?

Björn Olsen: Ja, man skall leva så gott man kan. Om detta virus blir nästa panedimska virus så skall man göra så mycket som möjligt som WHO och andra myndigheter rekommenderar. Då blir det bäst.

Moderator: Tack alla för att ni var med och ställde frågor till Björn Olsen om den nya fågelinfluensan!

Björn Olsen: Tack själva och tänk så här ”hellre vaccin utan pandemi än pandemi utan vaccin”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya fågelinfluensan

Mer i ämnet