Foto: SVT

30 år sedan de gyllene skorna vann guld

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan är helig för alla som gillar Eurovision Song Contest. I kväll tävlar Sanna Nielsen för Sverige. Men den här veckan är det också 30 år sedan tre unga killar med gyllene skor slog Sverige och Europa med häpnad.

För vissa känns det kanske som i går. För andra som en helt annan tid. Den 5 maj 1984, alltså för 30 år sedan, vann Herreys Eurovison Song Contest i Luxemburg med låten Diggiloo Diggiley. En händelse som förändrade allt för de unga bröderna Richard, Per och Louis Herrey.

– Ja, det var ju fantastiskt. Lite overkligt också. Vi var ju väldigt unga och oerfarna när det gäller så stora sammanhang. Vi hade ju bara sett ABBA vinna. För oss var Eurovision Song Contest något enormt stort. Att vi dessutom vann kändes helt otroligt, säger Richard Herrey.

Stjärnor över en natt

Vinsten i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest gjorde Richard, Per och Louis till stjärnor över en natt. De prydde löpsedlar och bilder av dem tapetserade flickrum i hela Sverige. Diggiloo Diggiley blev för alltid deras signaturmelodi. En låt som de flesta svenskar fortfarande kan sjunga med i.

Vad har Diggiloo Diggiley betytt för dig?

Ja, vad har den inte betytt. Det är konstigt när man ska sätta så stor vikt vid en tre minuter lång melodi. För oss innebär det att vi vann och att vi fick en plats i schlagerhistorien. Och det är vi väldigt stolta över och vi kommer förmodligen alltid att bli förknippade med guldskorna. Oavsett vad man gör verkar det som att det intrycket består.

Hur kom guldskorna till?

– Vi köpte kängor som vi sprayade med guldfärg.

Tror på Sanna

I kväll är det dags igen. Sanna Nielsen tävlar för Sverige med låten Undo. Richard Herrey säger sig tro på Sanna, men att han inte riktigt vet hur konkurrensen ser ut i år.

– Jag har inte hört så många av de andra låtarna. Men jag tycker att både Sanna och låten är tillräckligt bra för att vinna. Men sen kan hon också bli sjua. Man vet aldrig.

Kan det bli en comeback för Herreys i Melodifestivalen?

– Det tror jag inte. Vi har gjort några smågrejer ibland när vi känt att det varit mysigt och roligt. Vi tycker fortfarande att det är kul. Men vi håller inte på aktivt på det sättet längre. Vi gör andra saker, säger Richard Herrey.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.