400 polisanmälda för bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har Försäkringskassan polisanmält över 400 personer för misstänkta bidragsbrott. Och 20 procent fler har tvingats betala tillbaka pengar än förra året, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Försäkringskassan räknar med att få tillbaka nästan 100 miljoner kronor från människor som fått felaktiga bidrag. Det beror på att man har blivit bättre på att upptäcka personer som avsiktligt lämnar felaktiga uppgifter, enligt  Daniel Johansson, enhetschef för kontrollfrågor på Försäkringskassan.

– Tar du ett typfall på när det här har blivit fel så kan det just handla om att man har överdrivit sin funktionsnedsättning eller inte har den funktionsnedsättning som man har uppgett till oss och vi hittar och kan identifiera att så inte är fallet, säger han till Ekot.

Orsaken att man hittat så många fall är att Försäkringskassan gjort över 6.000 kontrollutredningar för att upptäcka de som lämnat felaktiga uppgifter.

– Det kan vara att vi via arbetsplatsbesök ser att man arbetar, och det kan handla om andra uppgifter, till exempel att man har varit aktiv inom en idrott fast att det inte är möjligt med den funktionsnedsättning man har beskrivit, säger Daniel Johansson till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.