75.000 i böter för 0,2 gram kokain

Publicerad

Hundra dagsböter löd straffpåföljden och eftersom mannens hade så goda inkomster, kostade 0,2 gram kokain hela 75.000 kronor att smuggla.

När den 36-årige mannen i helgen visiterades av tullare på Öresundståget hade han 0,2 gram kokain på sig. För det får han plikta med 75 500 kronor.

Åklagarens strafföreläggande löd på hundra dagsböter, rapporterar sydsvenskan.se. En högst normal påföljd för narkotikasmuggling av den här storleken, intygar tullens vakthavande befäl Christer Kriegh.

Det ovanliga var att smugglaren hade så goda inkomster att boten rusade upp till 750 kronor per dag. Därtill får han betala 500 kronor till Brottsofferfonden.

– Han erkände utan krusiduller och godtog böterna. Allt är klappat och klart, säger Kriegh till TT.

Dagsböter ska, efter en del standardavdrag och justeringar, motsvara en tusendel av brottslingens årsinkomst. Det lägsta beloppet är 1 500 kronor (motsvarande 30 à 50 kronor) och det högsta 150 000 (150 à 1 000 kronor).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.