Foto: SVT Design, Eva Eliasson

8-åriga flickor sexofredades i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En lek i skolan som gick ut på att killarna tog tjejerna på könet väckte starka känslor hos storasystern Amalia. Hon skrev ett blogginlägg som delats av flera tusen. – Vi vuxna måste reagera, säger hon till SVT Nyheter.

Det var när Amalia hade en ”systerlig konversation” med sin 8-åriga lillasyster om hur livet kan vara i andra klass på lågstadiet som det uppdagades att lillasystern och andra tjejer i klassen blivit utsatta för ofredande av pojkar i klassen.

– Vi pratade om vardagliga problem med kompisar och killar. Sedan kom vi in på att vissa killar i klassen var jobbiga och jag frågade på vilket sätt. Hon berättade att det var jobbigt när vissa pojkar ”gjorde grävskopan”. Jag frågade vad grävskopan är för något och då blev hon generad men visade med en gest att det är när killarna tar en tjej på könet, som en grävskopa, säger Amalia.

”Leken” gick ut på att jaga tjejerna för att sedan ta dem på underlivet. Amalia blev chockad och upprörd och berättade om det hela för föräldrarna, som kontaktade skolan.

”Vi måste prata om detta”

Sedan skrev Amalia ett blogginlägg med rubriken ”Det här handlar om ett samhälle där 8-åringar förminskas till sitt kön och sedan kränks – grovt”.

– Jag blev fruktansvärt upprörd och kände att jag vill nå ut till att föräldrar eller anhöriga till främst pojkar ska ta ett rejält prat om grupptryck, respekt och speciellt mot det andra könet. Det handlar inte om att just göra grävskopan, utan det handlar om att göra någonting mot tjejer just för att de är tjejer, säger Amalia och fortsätter:

– Killarna gör egentligen inte det för att sexuellt trakassera – för dem är det inget brott utan bara en lek. Men om man inte tar detta på allvar nu så normaliserar det ett sätt att bete sig på som i senare åldrar kan utvecklas till sexuellt våld. Även om det inte görs i ett sexuellt syfte så är det ändå så att de ger sig på det enda som skiljer dem åt.

Blogginlägget har delats drygt 2.000 gånger på Facebook och på bloggen har många skrivit kommentarer med egna erfarenheter och upplevelser som liknar den Amalia delat.

– Det här är vanligare än vi tror. Jag fick även frågan om inte jag själv kommer ihåg att det var så när jag var liten. Och jo – det gör jag ju. Men då såg jag inte på det som någonting konstigt, det förstår man först när man blir äldre. Det är därför det är så viktigt att vi äldre reagerar och ser till att förebygga det här. För det går inte att hoppa på en 8-åring och säga ”hur kan du göra så här”.

Rektorn: ”Det är allvarligt”

Rektorn på den berörda skolan, som ligger i Stockholm, berättar för SVT Nyheter att man känner till det som inträffat. Enligt rektorn handlar det om en kull-lek som går ut på att den som blir kullad också blir tagen mellan benen.

– Det här är allvarligt. Detta har observerats och lärarna har tagit tag i problemet och talat med de berörda eleverna och även haft ett samtal i klassen om att leken inte var okej. Man har även talat med de föräldrar som va involverade – som i sin tur pratat med sina barn. Alla är överrens om att detta inte får förekomma, säger rektorn.

Enligt rektorn är detta ett angeläget ämne som måste diskuteras, men hen uppfattar inte att barnen var införstådda med vad de gjorde.

– De förstod rätt så snart när man samtalade med dem att det här inte var okej. Men det stod klart att man såg detta som en lek som var lite spännande. Vi har talat om att det är väldigt viktigt att få ha sin kropp ifred och att man ska kunna säga nej när det inte känns bekvämt, det är viktigt att föräldrarna har sådana samtal de med.

SVT har valt att inte skriva namnet på skolan, av hänsyn till barnens låga ålder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.