AF-personal utreds för extraknäck

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda på Arbetsförmedlingen har tagit emot pengar från företaget Lernia, som ofta anlitas av Arbetsförmedlingen, och hotas nu av polisanmälan.

Tidigare i sommar bjöds fem anställda och tidigare anställda på Arbetsförmedlingen till ett möte efter arbetstid hos marknadsundersökningsföretaget Beyond Research.

Där fick de diskutera och svara på frågor om hur de uppfattade företaget Lernia. Ett företag som är en av de stora aktörerna inom bland annat arbetsmarknadsutbildning som ofta anlitas av Arbetsförmedlingen.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

De fem från Arbetsförmedlingen hade alla arbetat med arbetslösa som gått kurser hos Lernia.

Redan av inbjudan framgick att Beyond Research agerade på uppdrag av Lernia. Och trots att det är mot Arbetsförmedlingens egna regler tog de fem anställda emot 999 kronor vardera som ersättning för att de deltagit utanför arbetstid.

Förnekade ersättning

När SVT började undersöka omständigheterna visade det sig att medarbetarnas chef på Arbetsförmedlingen inte haft kännedom om mötet.

Efter en första kontroll kunde hon identifiera mötet och en av deltagarna, men hon utgick då fortfarande från att det inte varit några pengar inblandade. En av deltagarna förnekade också vid samtal med SVT att man skulle ha fått någon ersättning från företaget.

Mot egna regler

Sedan Arbetsförmedlingens egen utredning nu gett vid handen att pengar betalats ut har de utpekade fått betala tillbaks pengar och kallats hem från semestern för internutredning. Och Arbetsförmedlingen ser allvarligt på det som skett eftersom det går rakt emot de egna reglerna.

– Man kan inte ta emot kontant ersättning, man är statstjänsteman även på sin fritid. Man är det 24 timmar om dygnet, säger Lena Wetterlind, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Särskilda riktlinjer

Jäv, mutor och bestickning är något som regleras i lagen men lagarna kan vara otydliga. Därför finns särskilda riktlinjer för anställda inom offentlig förvaltning, där Arbetsförmedlingen ingår.

Där står att man noga ska överväga att ta emot gåvor från någon som berörs av dennes arbete. Något Lernia definitivt kan anses göra eftersom de vid upprepade tillfällen anlitats av Arbetsförmedlingen. Exempel på otillbörliga förmåner är bland annat penninggåvor.

Har du förståelse för att det kan uppfattas som bestickning?

– Jag vill inte ha en subjektiv bedömning, jag vill att personal och ansvarsnämnden tar ställning till det som hänt, säger Lena Wetterlind.

Ska skärpa rutinerna

Beyond Research hänvisar till att 999 kronor är en branschstandard – den högsta summa man kan betala ut för deltagande i denna typ av gruppsamtal när dessa hålls utanför arbetstid.

Hos Beyond Research gör man ingen skillnad mellan offentliganställda tjänstemän och andra deltagare i grupperna, men man har som policy att uppmana deltagarna att informera sina arbetsgivare – vilket i detta fall alltså inte gjordes förrän SVT började ganska ärendet.

Beyond Research betecknar det inträffade som olyckligt och kommer att skärpa rutinerna för uppmaningarna att informera arbetsgivare.

Kan polisanmälas

Hos Arbetsförmedlingen har den centrala juridiska enheten kopplats in i ärendet och de deltagare som inte kunnat frågas ut på grund av semester har kallats till möten i början av nästa vecka.

Efter att alla fått ge sin version kommer myndighetens personalansvarsnämnd att få ta ställning till fallet, och då avgörs också om man ska göra en polisanmälan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet