Foto: Scanpix.

Misstänks tagit mutor – AF-personal kan sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen kan komma att säga upp och polisanmäla de anställda som tog emot pengar av företaget Lernia.

Det var i början av juni som fyra tjänstemän på Arbetsförmedlingen deltog i en marknadsundersökning om företaget Lernia, en av de stora aktörerna inom arbetsmarknadsutbildning och en leverantör till Arbetsförmedlingen.

SVT kunde för en månad sen avslöja att var och en av de statligt anställda tjänstemännen fick 999 kronor i kontanter för sitt deltagande, som samtliga tog emot.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Marknadsundersökningen genomfördes på uppdrag av Lernia av undersökningsföretaget Beyond Research.

Skadat myndighetens förtroende

På Arbetsförmedlingen såg de mycket allvarligt på det som hänt. Lena Wetterlind, biträdande marknadschef på myndigheten, sa till SVT att myndighetens Personalansvarsnämnd hade fått i uppdrag att utreda frågan.

Nu gör Personalansvarsnämnden bedömningen att de här tjänstemännen skadat förtroende för myndigheten. Arbetsförmedlingen vill nu säga upp sin personal, och polisanmäla dem för mutbrott.

På Institutet mot mutor, som jobbar mot korruption och mutbrott inom näringsliv och myndigheter, ser de allvarligt på det som hänt.

”Myndighetstjänstemän har stort ansvar”

– Som tjänsteman på en statlig myndighet har man ett väldigt stort ansvar att inte ens hamna i närheten av den här typen av situationer. Man förvaltar myndighetens förtroende och man kan skada hela myndighetens förtroende, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Tror du att det här kommer att polisanmälas?

– Ja, när det gäller just myndigheter och en konkret misstanke om brott, till exempel mutbrott, så ska man enligt Lagen om offentlig anställning, göra en polisanmälan, säger hon.

Nu är det upp till Personalansvarsnämnden ta beslut om uppsägningarna och polisanmälningarna.

Krävs lite för att dömas

Enligt Institutet mot mutor kan även de som betalade ut pengarna till de där myndighetspersonerna ha gjort sig skyldiga till ett brott – korruptionsbrott fullbordas på ett väldigt tidigt stadium, säger Helena Sundén på Institutet mot mutor.

– Så redan när du skickar ett mejl med ett erbjudande till en myndighetsperson, en person som jobbar med upphandling eller en annan tjänsteman, så ses ju brottet som fullbordat. Det krävs väldigt lite för att kunna dömas för den här typen av brott.

Det behöver inte vara bevisat att någon faktiskt har blivit påverkad, det räcker om någon skulle kunna ha påverkats.

Efter SVT:s publicering har Arbetsförmedlingen hört av sig och sagt att inget formellt beslut taget kring huruvida de anställda ska sägas upp eller inte. SVT:s uppgifter kommer från den utredning som Personalansvarsnämnden gjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet