Gatumiljö i Afghanistan Foto: SVT

”Skandal att tolkarna inte får asyl”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är häpnadsväckande att de som ärofullt tjänat den svenska armén ska vara hänvisade till flyktingsmugglare. Det säger pakistanske författaren och Afghanistankännaren Ahmed Rashid.  

Tidigare i veckan krävde överbefälhavaren Sverker Göranson att de tolkar i Afghanistan, som arbetat för de svenska trupperna, ska få asyl i Sverige.

Ahmed Rashid, pakistansk författare och internationellt känd expert på afghanska förhållanden, är av samma åsikt.

Afghanska tolkar

Enligt Ahmed Rashid är det en skandal, inte bara i Sverige, att tolkarna i så liten utsträckning fått asyl.

– Den brittiska regeringen har beviljat asyl till bara fem tolkar och flera hundra väntar, säger han till SVT:s Agenda.

– Och USA har inte gett asyl till en enda tolk.

Shiamuslimer

– De senaste åren har vi sett att talibanerna gått in för att mörda afghaner som arbetar för hjälporganisationer, Nato och ambassader. Alla som arbetade för utlänningar blev måltavlor, säger Ahmed Rashid.

Ahmed Rashid, som är en av världens främsta experterna på talibanerna, berättar att många av tolkarna är utsatta för stora risker eftersom de tillhör den etniska gruppen hazarer som är shiamuslimer.

– De är särskilt illa sedda av talibanerna som är pashtuner och sunnimuslimer.

På det sättet är tolkarna utsatta för en dubbel risk. De har inte bara arbetat för de internationella styrkorna utan tillhör också en etnisk och religiös minoritet – en religiös riktning som talibanerna inte erkänner.

Största gruppen asylsökande

– Det senaste året har den största gruppen asylsökande i Europa varit afghaner. Den näst största gruppen är pakistanier, säger Ahmed Rashid.

– De allra flesta av dem har flytt från förföljelse för att de är shiamuslimer, kristna eller tillhör någon annan religiös minoritet.

Genom att klicka på bilden till vänster kan du se en längre intervju med Ahmed Rashid, där han bland annat berättar vad han tror kommer att hända när de internationella styrkorna lämnar Afghanistan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afghanska tolkar

Mer i ämnet