Foto: Scanpix

Ägare kräver att Telia-styrelsen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Folksam kräver att större delen av Telias styrelse avgår oavsett vad bolagets internutredning kommer fram till.

Under dagen i dag kommenterade Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam, den internutredning som Telia kommer att släppa i morgon fredag. I en skriftlig kommentar krävde hon större delen av Telias styrelses avgång. I kvällens Aktuellt utvecklade hon sina krav.

– Jag tycker att styrelsen borde avgå oavsett vad utredningen kommer fram till. För att citera Jan Nybergs egna ord, det är dags för ett kompetensskifte och det gäller även i styrelsen.

Varför reagerar ni nu?

– Vi tycker att det är bra i samband med att rapporten kommer, att man kompetensförstärker i styrelsen och får in folk som kan se på det här med nya ögon. Den här affären strider alldeles uppenbarligen mot det sunda förnuftet och även mot etik, moral och lönsamhet. Och för våra kunder är det viktigt hur Telia uppför sig i den här frågan.

Lundberg Markow uttalar sig i anslutning till det styrelsemöte på Telia Sonera där utredaren Biörn Riese presenterar sina slutsatser om hur Telia Sonera har agerat i Uzbekistan. SVT:s Uppdrag granskning har i en rad reportage avslöjat att koncernen mutat sig till mobil-licenser.

Hon anar vad rapportens slutsats blir, men hävdar i Aktuellt att hon inte läst rapporten i förväg.

– Allt annat än att man kommer fram till att man har följt lagens bokstav, skulle vara väldigt överraskande. I så fall skulle det innebära att vd:n Lars Nyberg har ljugit oss rakt upp i ansiktet

Vad gör ni om de inte avgår?

– Ja, vi framför ju det här men tror att missnöjet är ganska utbrett. Till exempel kan ju svenska staten inte längre prata med Telia Sonera utan de kommunicerar via pressmeddelande.

I en intervju med SVT Nyheter vägrade Telia Soneras vd Lars Nyberg att kommentera en eventuell avgång.

I kommentaren skriver Carina Lundberg Markow även:

”Det måste bli ett större ägarfokus och mer fokus på intern bolagsstyrning och lönsamhet utan att tumma på etiken”, skriver Carina Lundberg Markow som företräder Folksam i en kommentar.

Ministern kallar till möte

Rieses granskning blir offentlig i morgon.

Finansmarknadsminister Peter Norman har kallat storägarna till ett möte på finansdepartementet.

– Det är ett ägarmöte där man ska diskutera eventuella ägarinitiativ i bolaget angående den här granskningen som kommer i morgon, säger Victoria Ericsson, pressekreterare till Peter Norman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.