Foto: TT

Alkohol kan orsaka cancer

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol är den näst största enskilda orsaken, efter tobak, till cancer. Men sambandet är förvånansvärt okänt för svenskarna, skriver två medicinforskare på DN Debatt.

”EU diagnosticeras 136.000 nya alkoholrelaterade cancerfall varje år och 120.000 alkoholrelaterade dödsfall. I Sverige uppskattar Folkhälsomyndigheten att 4.500 personer dör varje år av orsaker kopplade till alkohol. Det är nästan 100 personer varje vecka.” Det skriver de två medicinforskarna Peter Friberg och Peter Allebeck på DN debatt i dag.

Forskarna hänvisar till World Cancer Report 2014 som visar att alkohol ligger bakom fem procent av all cancer. Det innebär att alkohol hamnar på andra plats bland de största enskilda orsakerna till att man drabbas – efter tobak.

”Detta är ett allvarligt hot mot folkhälsan” skriver Peter Friberg och Peter Allebeck.

Även förhållandevis låg alkoholkonsumtion ökar cancerrisken. De två forskarna föreslår rejält höjd alkoholskatt och förbud mot alkoholreklam – även i sociala medier. Dessutom kräver de bättre mediebevakning kring alkoholens faror och mindre om dess positiva effekter.

Positiva effekter drunknar i negativa

– Min vision är att om tio år ska alkoholkonsumtionen ha gått en liknande väg som cigaretterna har gjort. Det är inte alls lika accepterat som det var för tio år sedan, säger Peter Friberg, professor i Klinisk Fysiologi på Sahlgrenska akademin.

Enligt Peter Friberg är det egentligen inga nya siffror som presenterats i The world Cancer Report 2014. De är liknande siffror som har publicerats tidigare.

– Poängen med artikeln var att få ut fakta. Det är ju enkelt att förknippa alkohol med något roligt och positivt. Och så kan man läsa om de positiva effekter alkohol kan ha, till exempel att rödvin är bra för hjärtat. De positiva effekterna drunknar i alkoholens nackdelar, säger Peter Friberg.

Det är WHO, Världshälsoorganisationen som har publicerat rapporten. WHO är ett av FN:s fackorgan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.