”Alliansen missar klimatmålet med 150 år”

Uppdaterad
Publicerad

MP-ledaren sågade regeringens miljöpolitik.

– Hur många är vi som fastnat för Big Bang Theory? Upp med en hand. Jag med, säger Gustav Fridolin och fortsätter att berätta om vad programmet handlar om:  

– Fyra personer, fyra nördar, som försöker klara sig genom livets alla hinderbanor, men gör det extra svårt för sig eftersom de på ett väldigt nördigt vis försöker tackla alla livets problem med bara logik och vetenskapliga principer till hjälp. Känslor anser de sig inte förstå sig på. Det är sådant andra sysslar med. Av någon anledning får Sheldon och hans vänner mig att tänka på Alliansen, säger Fridolin.

Almedalen 2013

”Måste prata om värderingar”

Han menar att svensk politisk debatt har blivit till ett Svarte Petter-spel där ideologi är ett kort politiker vill placera hos motståndaren.

– När vi politiker försöker låtsas som om vi bara drivs av objektiva fakta, som att vi är befriade från värderingar, visioner och idéer om vad vi vill med världen, så blir vi därför som killarna i Big Bang Theory. Underhållande, möjligen. Men omöjliga för vår omgivning att förstå sig på. Därför måste vi våga prata om värderingar.

Att människan kan möta klimathotet säger Fridolin att han är övertygad om, men inte bara på grund av forskningsstöd – utan också på grund av egen övertygelse. Att ett samhälle ”skrumpnar ihop” som försöker stänga ute människor som flyr, är en annan övertygelse, säger han.

– Jag har goda nationalekonomiska argument på min sida. Men min antirasism växer inte ur nationalekonomin, nationalekonomin ger stöd åt min antirasism.

”Snowdens avslöjanden skrämmer”

Talet övergick senare till att handla en större del om övervakningsavslöjandena i USA.

– Omfattningen av den övervakning, det intrång i vårt privatliv, som Snowden avslöjat skrämmer. Det är ingen nyhet att regeringar vill övervaka sina medborgare. Det är just denna historiska lärdom som fått oss att omgärda regering och myndigheter med regler för att värna medborgarens integritet: förbud mot åsiktsregistrering, brevhemlighet, meddelarskydd.

Fridolin menar att den nya tekniken nu ger myndigheterna nya möjligheter att kontrollera, men att dessa istället för att uppdatera de regler demokratin är byggd på, har kommit att montera ned dem.

– Efter Snowdens avslöjanden åtalas inte politikerna och makthavarna som gjort övervakningen möjlig. Istället åtalas Snowden.

”Riv upp FRA”

Fridolin menar att FRA-lagen inte fungerar som den ska – utan borde rivas upp och omarbetas.

– Sedan alliansen genomförde FRA-lagen har FRA nio gånger ansetts bryta mot de integritetsregler FRA har att följa. Det är tydligt att lagen inte fungerar, sade han.

Talet berörde även pressfriheten och fallet med svensken Dawit Isaak, som suttit fängslad i 12 år i eretrianskt fängelse. ”Frige Dawit”, sade han – och fick med sig publiken som upprepade orden i kör.

– Fängslandet av Dawit Isaaks är  inte enbart om en orättvisa riktad mot en individ eller en familj. Det handlar inte om ett land. Det handlar om ett angrepp på journalistiken och hela det civiliserade samhället. Kravet på frihet behöver därför höras. Till Asmara, till Ankara, till Budapest, till varje makthavare som överväger att begränsa människors rätt att uttrycka sig och den fria pressens möjlighet att fullfölja sitt värv.

Berörde stora valfrågan

MP:s språkrör säger att han helst vill se att bildning blir den viktigaste skolfrågan i valet.

– Folkbildningen är visionen om kunskapen som allas egendom. Kunskap minskas inte när den delas. Folkbildningen är inte skolan som avkräver oss på svar på frågan om vad vi ska bli när vi blir stora, utan skolan som frågar oss vad vi ska göra här näst.

Han passade på att ge regeringen en känga för planerade nedskärningar i skolan.

– Skolans uppgift är inte att kosta så lite som möjligt, utan att lära ut så mycket som möjligt. Vårdens uppgift är inte att människor ska lämna sjukhusen snabbt, utan att de ska lämna sjukhusen friska. Det finns sådant som inte går att göra effektivare, bara sämre, sade han och fortsatte:

– Man hade tänkt skära ner 1 miljard, det motsvarar en handfull gymnasielärare från varje normalstor gymnasieskola. Nu har man kommit fram till att det var lite mycket. Man har lovat återkomma i höst med hur stor nedskärningen blir. Medan alliansen berättar hur mycket man ska skära ned i skolan, berättar vi hur mycket man behöver satsa.

Fridolin säger att satsningarna ska finansieras genom att avstå ett femte jobbskatteavdrag.

”Behandlar klimatet som grekisk ekonomi”

När Fridolin sedan kom in på Miljöpartiets hjärtefråga klimatpolitik, jämförde han alliansens miljöpolitik med sättet greklands regeringar behandlat ekonomin och säger att alliansen missar målet med 150 år.

– Man trixar med siffror, skyller på andra och när alliansen nästa år lämnar Rosenbad lämnar man efter sig en klimatskuld som får notan efter Lehman Brothers att framstå som ett bortglömt kvitto i baren på Vinäger.

MP:s språkrör säger att partiet vill införa ett klimatpolitiskt ramverk, med tydliga förankrade utsläppstak.

– Det är med ett klimatpolitiskt ramverk man tagit sig an klimatfrågan i Storbritannien. Det är så man vill göra i våra nordiska grannländer. Svenska folket förtjänar en regering som står i första ledet för att ta tag i klimathotet.

”EU – en världsdel i kris”

Talet avslutades med att prata om krisen i Europa och de växande motsättnignarna mellan människor i världsdelen.

– Vi är del av en världsdel i kris. Ungdomsarbetslösheten i södra Europa är över 50 procent. Det har sannolikt inte sedan 30-talet varit så svårt att leva i vår världsdel som rom, jude eller muslim. Vid den grekiska gränsen stoppas flyktingar från krigets Syrien. Det Europa som en gång stolt framhöll sig som de mänskliga rättigheternas fyrtorn, släcker lampan, sänder tillbaka dem som kommit, låter båtarna som tagit sin seglats mot fyren sjunka ner i mörkret.

Han menar att det därför är viktigt med valet till EU-parlamentet och beskyllde även Moderaterna i parlamentet för att ha förstört hela EU:s klimatpolitik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet