Alliansens partiledare och Fredrik Olovsson (S) Foto: Scanpix

Ordkriget inför partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Förslagen i Socialdemokraternas skuggbudget skulle få till följd att 15 000-16 000 jobb försvinner, framför allt för ungdomar, enligt en beräkning av den borgerliga regeringsalliansen. ”En enda lång klagosång” – ta problemen på allvar, svarar S

Alliansen har räknat på gapet mellan de egna skatteförslagen och de som S har lämnat och finner en skillnad på cirka 31 miljarder. Framför allt slår höjda arbetsgivaravgifter samt höjd restaurangmoms mot ungdomarna, enligt alliansen.

Fredrik Reinfeldt, statsminister och ledare för Moderaterna, säger att med S:s budgetmotion så får partiets förnyelse anses vara avblåst.

Partiledardebatt i Agenda

-Det förvånade i alla fall mig, uppgav Reinfeldt vid en pressträff allianspartiernas ledare höll på ett kafé i Stockholm på lördagen.

Enligt alliansens beräkningar gör höjda arbetsgivaravgifter för personer under 26 år att cirka 12.500 jobb försvinner medan effekterna av restaurangmomsen blir minus cirka 3.500 jobb, vilket också slår mot invandrare.

Felaktig siffra enligt S

Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott menar dock att regeringen har helt fel när de talar om 15 000-16 000 jobb. Enligt Olovsson har Konjunkturinstitutet inte med några jobbeffekter av alliansens omhuldade arbetsgivaravgifter och restaurangmoms för de ”är så marginella”.

Med 400.000 arbetslösa och mängder av människor i fas 3-åtgärder borde regeringen tänka efter, enligt Olovsson.

-Det blir i stället en enda lång klagosång över oppositionens alternativ som försöker ta problemen på allvar.

Inte heller har regeringen några beräkningar av hur många jobb S-förslagen i sin tur skulle skapa, menar Olovsson.

-Vi har ju väsentliga stimulanser för att hålla uppe efterfrågan genom barnbidrag, sänkt pensionsskatt och sänkta avgifter till trygghetssystemen. Vi har också väldigt många utbildningsplatser för att utbilda människor till de jobb företagen har, säger han.

”Ofattbart hur man resonerar”

Statsbudgeten för nästa år, som S motionerat emot, ligger på drygt 830 miljarder kronor. Alliansen skjuter in sig på att S har skatteförslag som ligger 31 miljarder kronor högre, alltså 3-4 procent av statsbudgeten.

Är det egentligen så stor skillnad?

-Men det är en växande skillnad, det har varit mindre skillnader tidigare, svarar Fredrik Reinfeldt.

Jan Björklund, ledare för Folkpartiet, menar att S-förslagen med ”kirurgisk precision” riktas mot arbetsgivare som anställer unga.

-Det är ofattbart hur man resonerar, säger han.

Centerpartiets ledare Annie Lööf stämmer in i kören:

-Det är ett dråpslag skulle jag vilja säga.

De fyra partiledarna pekade också på, i fråga om regeringsbildningen 2014, att om Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag räknas in blir gapet mellan alliansens skatteförslag och de rödgrönas omkring 48 miljarder kronor.

-Det kommer att bli ännu mer vänster, säger Göran Hägglund, Kristdemokraternas ledare.

De olika förslagen för att skapa ungdomsjobb lär bli ett av huvudämnena när partiledarna möts för debatt i Agenda i morgon, söndag, kl 20.00.

Alliansens partiledare väntas använda variationer av temat att S under den nye partiledaren Stefan Löfven har dragit mer åt vänster än under förra partiledaren Håkan Juholt, som ansågs vara S-vänsterns kandidat.

-Den som gillade Håkan Juholt kommer att älska Stefan Löfven, säger Lööf.

-Det här är Håkan Juholts revansch, säger Björklund.

-Det är mer Juholt än Juholt själv, säger Hägglund.

-Det är mer i skattehöjningar än det var med Håkan Juholt, säger Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda

Mer i ämnet