Jakob Forssmed (KD), Annie Lööf (C), Anna Kindberg Batra(M) och Erik Ullenhag (FP) under en pressträff på Riksdagen. Foto: TT

Alliansen villkorar energisamtal

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna kräver att deras energiöverenskommelse är grunden i kommande energisamtal med regeringen.

Den innebär bland annat att gammal kärnkraft ska kunna ersättas med ny.

Tongångarna från oppositionen är fortsatt hårda när det gäller möjligheter till samarbete med statsminister Stefan Löfvens minoritetsregering.

Löfven tänker bjuda in till samtal för att nå en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraft och andra energislag. Men vid en presskonferens klargjorde Alliansen att deras energiöverenskommelse som riksdagen beslutade om 2010 måste gälla även i framtiden,

– Riksdagsbeslutet måste ligga fast och byggas vidare på, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Kommer till samtal

Alliansen kräver också att Löfven står fast vid gamla överenskommelser, som den i friskolekommittén.

– För att kunna ro i hamn en ny blocköverskridande energiöverenskommelse så måste man kunna lita på att Stefan Löfven är en samarbetsman. Då måste han kunna stå vid sitt ord, och det har han inte visat, säger Centerledaren Annie Lööf.

Allianspartierna tänker dock komma till samtal om Löfven bjuder in. De vill bygga ut den förnybara energin, fasa ut fossila bränslen och, enligt ett pressmeddelande, ”ge förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften”.

Regeringspartierna, S och MP, är å sin sida överens om att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och att kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader, att säkerhetskraven skärps och att kärnavfallsavgiften höjs. I den rödgröna uppgörelsen står dock inget om hur snabbt kärnkraften ska fasas ut eller om gamla reaktorer ska få ersättas med nya. Miljöminister Åsa Romson (MP) har dock lovat att minst två reaktorer kommer att stängas till nästa val.

Ska inte särbehandlas

Centern kan tänka sig att öka kostnaderna för kärnkraften.

–Ja, tillsammans med övriga Allianspartier i så fall, säger Lööf.

Men till skillnad från regeringen föreslår Alliansen inte höjd skatt på kärnkraft i sin budgetmotion.

Folkpartiets ekonomisk politiske talesperson Erik Ullenhag tycker inte att kärnkraften ska särbehandlas med högre pålagor.

– För jobben och klimatet skull behöver Sverige ha en möjlighet att kunna ersätta den gamla kärnkraften med ny och då ska det vara schyssta spelregler oavsett energislag på energimarknaden.

Damberg avser bjuda in

Näringsminister Mikael Damberg (S) har inte gett upp hoppet om energisamtalen trots tongångarna från Alliansen.

– Det är ungefär så det har låtit det senaste året. Regeringen kommer att bjuda in partierna till en energikommission och då hoppas jag att alla partier tar sitt ansvar och kommer och deltar i samtal som faktiskt kan leda fram till blocköverskridande överenskommelser, säger Damberg,

På frågan om han hoppas på att reaktorer stängs före nästa val, svarar han:

– Om vi lyckas bygga ut den förnyelsebara energiproduktionen, och vi kan spara energi, så är väl det bra för Sverige att vi faktiskt ställer om energisystemet till hållbar utveckling och då kan det innebära att en eller några reaktorer kommer att stänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.