Fler och fler privatpersoner skaffar drönare Foto: TT

Allt fler civila drönare

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att använda drönare har växt kraftigt bland företag och privatpersoner. Nu pågår en stor EU-utredning som ska tydliggöra reglerna för hur de får användas civilt.

Sverige tillhör de länder i Europa där intresset för de små förarlösa flygande farkosterna är som störst. Flera jordbrukare, mäklare och medieföretag har redan drönare, och polis och budfirmor tror sig kunna ha nytta av dem framöver. Och tekniken är billig – för bara några tusenlappar kan en privatperson skaffa sig en drönare som kan filma och ta bilder.

Men frågetecken finns – kring hur integritet och säkerhet för allmänheten ska kunna garanteras. För hobbyflygning krävs idag inga tillstånd, men om drönaren ska användas för att fotografera offentliga miljöer där människor vistas krävs ett godkännande från Länsstyrelsen. Trots det har inte en enda ansökan kommit in det senaste året, skriver Dagens Nyheter.

EU-kommissionen har nu tillsatt en expertgrupp som ska ta fram en policy för civila drönare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.