Försäkringskassan. Foto: Scanpix

En av tre går miste om 80-procentig sjukpeng

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje löntagare får inte ut 80 procent av lönen vid sjukskrivning. Det är en kraftig ökning och anledningen är att många tjänar för mycket. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Allt fler får inte 80 procent av sin lön från försäkringskassan om de blir sjuka.

Sjukpenningen är anpassad för alla som tjänar upp till 27.500 kr i månaden, en lön som ger en sjukpenning på 21.060 kr per månad.

Därefter är det stopp, oavsett lön.

–Ja det beror ju på att vi har haft en positiv löneutveckling i Sverige, samtidigt som vi har haft en låg inflation. Och det gör att det blir fler människor som inte får full kostnadsteckning när man har sjuka barn eller om man själv är sjuk, säger Dan Eliasson, generaldirektör hos Försäkringskassan. 

Det är alltså inflationen, inte löneutvecklingen som sätter ribban, och det syns. Numera är en svensk genomsnittslön cirka 29.000 kr i månaden, alltså 1.500 kr över maxgränsen för sjukpenningen.

Gruppen ovanför taket växer, 1991 låg den siffran på bara åtta procent. 2010 hade siffran stigit till 32 procent. Av 4,9 miljoner löntagare i åldrarna 20 till 64 år hamnar alltså 1,5 miljoner ovanför. Det här innebär att allt fler behöver privata försäkringar för att få ett bra skydd.     

Enligt Dan Eliasson kan utvecklingen skapa risker på lång sikt.

–Vi tappar lite förtroende för försäkringen om vi inte får ersättning för förlorad inkomst. Och ju fler som hamnar ovanför taken desto större är risken att viljan att finansiera försäkringen minskar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.