Allt fler skjutvapen tas i beslag

Publicerad

Antalet vapen som tas i beslag av polis och tull ökar, och vapensmugglingen är mer omfattande än vad som tidigare beskrivits.

Det framkommer i en redovisning som Rikspolisstyrelsen och Tullverket på tisdagen överlämnade till inrikesminister Anders Ygeman (S).

Enligt polisen har kriminella i dag större tillgång till skjutvapen och använder dem också i större utsträckning än tidigare. Orsaken är ofta konflikter mellan olika nätverk och gäng.

”Vi ser mycket allvarligt på att användningen av skjutvapen i kriminella miljöer ökar. Det påverkar tryggheten och säkerheten i samhället på ett betydande sätt”, säger Henrik Malmquist, chef på Rikskriminalpolisen, i ett pressmeddelande.

Våren 2011 gav regeringen Rikspolisstyrelsen och Tullverket i uppdrag att minska införseln av illegala skjutvapen till Sverige. Under tiden har rapporteringen om skjutningar på offentliga platser varit omfattande.

Upptäcks vid husrannsakan

Malmö, Göteborg, Eskilstuna, Örebro och Stockholm är några platser där det förekommit upprepade skottlossningar där kriminella skjutit mot andra kriminella.

Den ökade användningen av vapen leder också till ökad efterfrågan. Utbudet bedöms emellertid vara mindre än efterfrågan.

En betydande del av de beslagtagna vapnen upptäcks vid husrannsakningar.

”Införseln av illegala skjutvapen till Sverige utgör ett allvarligt samhällsproblem och efterfrågan tillskrivs i stor utsträckning den grova organiserade brottsligheten. Samverkan mellan myndigheter är en nyckel i kampen mot denna typ av brottslighet”, säger inrikesminister Anders Ygeman i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.