Allt fler föräldrar ”vobbar”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler jobbar samtidigt som de är hemma med sjukt barn, vilket har föranlett ett nytt uttryck: vobba. Det visar en rapport som fackförbundet Unionen har beställt.

Med vobba menas att man jobbar hemifrån med bibehållen lön samtidigt som man är hemma med sjukt barn.

– Vi ser att över två av tre vobbar i dag, och för varje år är det fler som anger att de jobbar hemma när de har sjukt barn, säger Peter Hellberg, första vice ordförande för Unionen.

Ingen att lämna över till

Undersökningen visade att en majoritet vobbar för att hinna med sina arbetsuppgifter och två av tre anger att de gör det för att de inte har någon att lämna över sitt jobb till. Närmare hälften av de tillfrågade arbetar hemifrån för att underlätta för sina kollegor, men detta skiljer sig så klart mycket beroende på vilken arbetsplats man jobbar, menar Peter Hellberg

– Det som är viktigt är att man pratar om det på arbetsplatsen så att man kan komma överens om en policy om vad som förväntas av en när man är hemma, säger Peter Hellberg.

Känner sig otillräckliga

Av de som vobbar skulle drygt var tredje helst vilja slippa vobba vilket är något färre än 2013. En tredjedel känner sig också otillräckliga gentemot sitt barn, i högre utsträckning kvinnor och yngre.  Av de som inte vobbar skulle en dryg fjärdedel vilja ha möjlighet att vobba, i synnerhet yngre.

– Jag har vobbat och det kändes inte helt hundra. Helst vill man kunna stänga av mobilen och inte vara tillgänglig, men det går inte alltid, säger Sara Huss Kleimar.

Dubbel inkomst

Fyra av fem tjänstemän säger att de är tillgängliga för jobbet samtidigt som de är hemma för vård av sjukt barn med tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan. Män, chefer och höginkomsttagare är oftare tillgängliga för jobbet samtidigt som de vabbar.

Hos Försäkringskassan är i alla fall regelverket solklart kring vobbandet – du får inte jobba om du samtidigt får vabersättning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.