Att läsa vidare var en självklarhet för både Zahraa Jasim och Kosrat Latif. Intresse för kemi och medicin gjorde att båda som har sina rötter i Irak valde apotekarprogrammet på Göteborgs universitet. Foto: SVT

Allt vanligare med utländsk bakgrund på högskola

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar med utländsk bakgrund väljer högskolestudier, visar nya siffror. Andelen är nu nästan lika hög som bland unga med svensk bakgrund. Allra mest lockar utbildningen till apotekare, där tre av fyra studenter har utländsk bakgrund.

Att läsa vidare var en självklarhet för både Zahraa Jasim och Kosrat Latif. Intresse för kemi och medicin gjorde att båda som har sina rötter i Irak valde apotekarprogrammet på Göteborgs universitet.

– I det som tidigare var Irak, alltså Mesopotamien, öppnades det första apoteket. Därför tror jag att det finns kulturella förklaringar också till det här. Att vi ser apotekare som ett väldigt hedersfullt yrke och det har följt med, säger Kosrat Latif.

Zahraa Jasim ser både det som en förklaring, men tror på andra också.

– Jag har pratat med många av de andra studenterna i klassen och många sökte till läkarprogrammet, men kom inte in och då väljer man ett annat program som också är inriktat på medicin och läkemedel, säger hon.

Lockar mest

Apotekarprogrammet hade förra året den största andelen, 76 procent, med utländsk bakgrund sett till riket. Men även programmen för biomedicinsk analytiker, tandhygienist och receptarie lockade många med invandrarbakgrund, visar nya siffror från Universitetskanslerämbetet och SCB.

– Det speglar det mångkulturella samhälle vi har och den mixen är väldigt bra. Men gynnar också de apotek som får tillgång till studenterna sedan och även för dem som besöker apoteken och kanske nyss har kommit till Sverige, säger Tove Hedenrud som är programansvarig på Göteborgs universitet.

Arbetsmarknaden

Men trots att andelen ungdomar med utländsk bakgrund har ökat på Sveriges universitet ser det inte lika positivt ut på arbetsmarknaden.

– Dessvärre ser vi fortfarande stora klyftor vad gäller arbetslöshet och inkomst. Så utbildningssatsningar har inte helt lett fram till det man kanske hade trott och önskat, säger Ove Sernhede som är professor i socialt arbete.

I sommar ska Kosrat forska på universitet och Zahraa jobba. Båda är nöjda med sin utbildning och hoppas och tror på att få jobb när de slutar nästa år.

– Man vet inte hur hård konkurrensen blir, men jag är positiv och håller uppe modet, säger Zahraa Jasim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.