Foto: Scanpix

Almega: S-förslag strider mot EU-rätten

Uppdaterad
Publicerad

EU-rätten sätter stopp för kommuner att själva bestämma vilka välfärdsföretag som ska få vara med i en upphandling. Det hävdar Almega, som organiserar tjänsteföretagen, i en ny rapport. En slutsats helt på tvärs mot vad Socialdemokraterna påstått.

Almega har anlitat en oberoende jurist för att undersöka om Socialdemokraternas förslag från i höstas – att det ska vara möjligt för kommuner att rikta upphandlingar inom välfärden till enbart privata, kooperativa och ideella aktörer som inte drivs i vinstsyfte – är förenligt med EU-rätten.

– Jag har gjort en fördjupad analys av rättsreglerna och av EU-domstolens uttalande i frågan och enligt min bedömning så är det inte möjligt att göra det här idag, säger Andrea Sundstrand, doktor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och expert på offentlig upphandling och EU-rätt.

Den fackliga organisationen LO gick för två veckor sedan ännu längre och vill bara tillåta så kallade samhällsbolag.

– Nu tar vi första steget att reglera vård, skola och omsorg som är extremt avreglerad och det här är ett första steg mot en helt non profit-princip, sa då Tomas Baudin, förste vice ordförande i LO.

Men nu visar Almega i en ny rapport att det inte är möjligt att gynna vissa företag.

– Vi kan inte ensidigt införa restriktioner på den fria handeln, säger Andrea Sundstrand till SVT Nyheter.

Vad skulle det innebära?

– Det skulle innebära att vi agerar i strid med våra förpliktelser enligt EU-medlemskapet, säger Andrea Sundstrand.

Nu tycker Almega att det nu är upp till socialdemokraterna att bekänna färg.

– Antingen får man välja vägen där alla kommuner driver allting i egen regi, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef vid Almega. Eller så får man som nu tillåta flera aktörer att konkurrera i upphandlingar och fokusera på att stärka kvalitetsmätningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.