Anders Borg: ”En lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) säger att han är lättnad över beskedet att en tillfällig lösning om budgeten nåtts i USA. Men situationen är fortsatt allvarlig, menar han.

– Det är naturligtvis en lättnad att man nådde en uppgörelse så att vi slapp få en allvarlig störning i betalningssystemet eftersom det hade också påverkat Sverige, vår export och svenska hushåll på sikt, säger Anders Borg.

Finansministern kan inte svara på om den tillfälliga lösning som nu klubbats igenom i USA kommer att påverka Sverige.

Budgetstrid i USA 2013

– Det är svårt att bedöma eftersom det nu skjuts framåt, en bit in i januari och ytterligare en bit in i februari innan vi hamnar i det här läget igen. Det är svårt att bedöma om amerikanerna nu har tagit intryck av det här är en mycket besvärlig och allvarlig situation de försatt världsekonomin i, så jag tror tyvärr att vi kommer få en fortsatt diskussion kring detta de kommande månaderna.

Finansministern säger att riksbanken, finansinspektionen, riksgälden och finansdepartementet gått igenom situationen i Sverige och kommit fram till att de svenska bankerna är ”lite mindre utsatta”.

– De har relativt god dollartillgång och de har också förberett sig under lång tid för att förstärka så att de kan stå stabila även i mer bekymmersamma tider. Utgångspunkten är därför att det har skett rätt betydande förbättringar men det är väldigt svårt att bedöma den här typen av händelser som vi inte har upplevt.

Känner du oro?

– Det är klart att det finns en oro i detta. Vi har väldigt många människor i Sverige, Europa och USA som nu behöver en återhämtning och det finns en hel del tecken på ett ekonomin är på väg att förbättras. Då känns det ju väldigt onödigt att få en politisk situation som gör att vi kanske får en högre arbetslöshet och lägre tillväxt globalt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet