Anna Troberg lämnar Piratpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Piratpartiets partiledare Anna Troberg har beslutat att lämna sin post den sista december. – Det finns en liten grupp människor i partiet som beter sig för jävligt, säger hon.

Under sin tid som partiledare har hon arbetat aktivt mot homofobi, i både partiet och externt, men säger att några har motarbetat arbetet och beter sig illa mot medlemmar.

– Det finns en liten grupp inom partiet som beter sig för jävligt på nätet och på möten. De stöttar inte arbetet mot homo-, transfobi och sexism, utan motarbetar istället.

På vilket sätt har du själv utsatts?

– Jag har fått gräsliga mejl och telefonsamtal och vissa säger att jag har kidnappat partiet för att hålla på med hbtq-frågor.

I och med att hon lämnar sin post hoppas hon att partimedlemmarna får ett uppvaknande och att andra vågar kliva fram och stå upp för hbtq-frågor och allas lika värde.

– Det ska inte spela någon roll om jag är partiledare eller inte.

Vad händer nu?

– Jag har kvar mitt politiska engagemang och om jag lämnar partiet eller inte beror på hur ledningen kommer att se ut efter årsskiftet.

Finns det något annat parti som är intressant?

– Inte här och nu. Jag är inte så imponerad av de andra partierna när det gäller de frågor som Piratpartiet arbetar med.

Även vice partiledare Marit Deldén och partisekreterare Henrik Brändén meddelar att de inte står till partiets förfogande för respektive post nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.