Foto: Scanpix

Trots stöd – anställer inte invandrare och arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Både den förra och den nya arbetsmarknadsministern har flera gånger uppmanat arbetsgivarna att använda alla de ekonomiska stödformer som finns för att anställa långtidsarbetslösa, nyanlända invandrare och människor med funktionshinder. Men SVT Nyheter kan nu avslöja att regeringen inte lever som den lär. I regeringskansliet är bara en, av totalt 4.600, anställda med sådant stöd.

Nystartsjobb, lönebidrag, instegsjobb, särskilt anställningsstöd – på Arbetsförmedlingens hemsida kan en arbetsgivare som överväger att anställa en långtidsarbetslös, en nyanländ invandrare eller en människa med någon form av funktionshinder välja bland en hel palett av olika stödformer. Det går också snabbt att räkna ut hur stor del av lönekostnaden staten står för. I vissa fall betalar Arbetsförmedlingen upp till 85 procent av lönekostnaden under ett år.

Regeringen har länge tyckt att arbetsgivarna använder sig för lite av de olika stödformerna. Den förra arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) uppmanade arbetsgivare under ett seminarium tidigare i år att anställa människor också till enklare arbetsuppgifter.

Privata aktörer använder stöder oftare än staten

SVT Nyheter kunde också i juni berätta att Moderaterna tagit hjälp av riksdagens utredningstjänst för att ta reda på om det var skillnad mellan privat och offentlig sektor i utnyttjandet av lönestöden. Det visade sig att de privata arbetsgivarna använde möjligheten betydligt oftare än till exempel staten. Bland privata arbetsgivare var 3,1 procent av arbetsstyrkan anställd med någon form av ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen. Bland de statligt anställda var det 0,9 procent.

Elisabeth Svantesson (M), som då fortfarande var ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, var mycket kritisk mot arbetsgivarna i den offentliga sektorn:

– Det offentliga har en läxa att lära. Här måste man öppna upp sina arbetsplatser i betydligt större utsträckning. De privata arbetsgivarna går före.

Om det offentliga tog samma ansvar för den här frågan som det privata skulle ungefär 15 000 fler ha ett jobb att gå till, sa Elisabeth Svantesson till Rapport.

Elisabeth Svantesson självkritisk

SVT Nyheter kan nu berätta att regeringskansliet inte lever upp till vad arbetsmarknadsministrarna uppmanar andra arbetsgivare att göra. Av regeringskansliets 4.600 anställda är det en enda som är anställd med någon form av lönestöd, omräknat blir det 0,02 procent. Det visar en genomgång av utbetalningarna från Arbetsförmedlingen. 

Elisabeth Svantesson, som för några veckor sedan efterträdde Hillevi Engström som arbetsmarknadsminister, får frågan hur hon tycker att det ser ut. Hon är självkritisk:

– Regeringskansliet är ju en myndighet bland många myndigheter och myndigheterna tillsammans borde göra mycket mer.

”Svalt intresse från regeringskansliet”

Anita Engvoll som är ordförande för en av de fackliga organisationerna i regeringskansliet, ST, uppger att facket länge drivit på för att rekryteringen till regeringskansliet ska breddas.

– Vi anser att en mångfald av erfarenheter och bakgrunder, det må vara långtidsarbetslöshet eller utländsk härkomst, berikar och leder till att kansliet kan bereda ärendena bättre, att regeringen i slutändan fattar bättre beslut. Men intresset har varit svalt, konstaterar Anita Engvoll.

– Vi borde vara bäst i Sverige på det här, det ska inte vara så som det är nu att det är andra myndigheter som har en bättre siffra på mångfalden!

Praktikantprogram för funktionshindrade

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) kan inte lova att det om ett år finns fler anställda med lönestöd från arbetsförmedlingen.

– Jag kan inte i dag säga det. Jag har varit sju veckor på min post och har inte tagit del av de här siffrorna.

– Men jag hoppas verkligen det, för min ambition är att alla offentliga arbetsgivare också ska bli bättre på att öppna upp och att sänka trösklar för att komma in, säger Elisabeth Svantesson.

Hon påpekar också att det sedan några månader finns ett praktikantprogram för funktionshindrade inom regeringskansliet. Det handlar om sammanlagt åtta praktikanter där deras ekonomiska ersättning betalas från Försäkringskassan. Praktiken får pågå i maximalt sex månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.