Foto: Scanpix

Anton Abele hoppar av politiken

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate riksdagsmannen Anton Abele avslöjade i dag i ”P1 Sommar” att han slutar som politiker. Orsaken är att han är trött på det politiska klimatet.

Abele blev landets yngste riksdagsledamot genom tiderna när han 2010 valdes in vid 18 års ålder.

Han gjorde sig ett namn efter att som 15-åring ha startat Facebookgruppen ”Bevara oss från gatuvåldet” efter en uppmärksammad dödsmisshandel på Kungsholmen i Stockholm 2007.

Kritisk till politiken

I sitt sommarprogram avslöjade Anton Abele att beslutet att hoppa av den politiska karriären bottnar i en känsla av meningslöshet och han ställer sig kritisk till att 99,5 procent av alla de motioner som landets riksdagsledamöter skriver avslås.

–För att få igenom ett förslag till förändring krävs det att hälften av ledamöterna är med. Det låter jättebra att våra riksdagsledamöter formligen öser ur sig motioner, men 99,5 av motionerna avslås. Allt detta arbete och så händer ingenting. Om det inte är genom motioner vi ska påverka, varför har vi då det verktyget? Och hur får man egentligen till en förändring?

Brist på empati

I programmet ställde sig Abele också frågande till bristen på empati och positivitet inom politiken och hävdar att politikerna istället ägnar tid åt att hitta fel på sina motståndare och deras idéer.

–För mig är det en loser-attityd. Det är ingen som har förändrat världen genom att klanka ner på människor och deras idéer.

Ställer inte upp för omval

Han avslöjade också att han inte kommer att ställa upp för omval utan lämnar riksdagen efter nästa val.

–Jag tycker att det ska bli häftigt att få leva ett liv som kanske äntligen är lite mer som alla andras och som det borde vara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.