Löfven tappar i förtroende efter krisveckan

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven är på en historiskt låg nivå, visar en ny undersökning från Expressen/Demoskop.

De senaste veckornas politiska turbulens med budget- och regeringskris ser nu ut att ha gett effekt i opinionen. I början av året var förtroendet för Stefan Löfven rekordstort. Men efter valet i höstas har det svängt.

Opinionsinstitutet Demoskop har undersökt väljarnas förtroende för partiledarna i två omgångar, precis före och efter Löfven utlyste nyval.

Decemberöverenskommelsen

Lägre snittbetyg

Undersökningen visar att snittbetyget för Löfven har sjunkit från 2,98 till 2,92 den senaste veckan.

– För Stefan Löfven är förtroendenivån på en historiskt låg nivå. Men ändå kan man säga att detta är ett bätte förtroendebesked än S nog hade befarat. Under hösten har hans förtroendesiffror dalat och man kunde ha förväntat sig att krisen skulle ha gjort utförsbacken ännu brantare. Men snarare ser det ut att plana ut nu, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till Expressen.

Andelen väljare som har mycket eller ganska litet förtroende för Stefan Löfven har ökat från 35 procent till 41 procent, jämfört med innan regeringskrisen. Samtidigt har dock gruppen som har förtroende för Löfven ökat med tre procentenheter den senaste veckan och Stefan Löfven har näst högst förtroende bland partiledarna.

Kinberg Batra klarar sig bra

När det gäller Miljöpartiets båda språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin har förtroendet för dem stärkts under den senaste veckan. Men bara bland de rödgröna väljarna.

Anna Kinberg Batra, som är nominerad att ta över som moderatledare har, enligt undersökningen, klarat sig relativt bra under den politiska krisen.

– Här ser vi en säkerställd uppgång i förtroendet för henne den senaste veckan. När hennes synlighet ökar kan man förvänta sig att förtroendet ökar ytterligare, säger Peter Santesson till Expressen.

Snittbetyg

Medelvärdet är beräknat på följande alternativ: mycket stort förtroende får värdet 5, ganska stort förtroende får betyget 4, varken eller 3, ganska litet förtroende 2 och mycket litet förtroende 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet